Forskningen är tydlig: ”Lokaljournalistik för alla ger en otrolig impact”
Det är ingen överdrift att titulera Patrik Vincent, 52 år, som Sveriges gratistidningsguru nummer ett. I över 30 år har missionerat om lokalpressens betydelse. Främst ur ett marknadsföringsperspektiv men idag menar han att gratistidningar spelar en ännu viktigare roll för den lokala demokratin.
– Jag var med och introducerade gratistidningar på riksannonsmarknaden en gång i tiden. Jobbade då på ett bolag som hette Riksmedia som bara hade morgontidningar. Runt millennieskiftet så började det hända saker. På ganska kort tid såg vi vilken otrolig effekt annonsering i lokala gratistidningar kunde få.
”Alla pratar om räckvidd, men gratistidningen äger den”
Gratistidningar är ett grovt underskattat media när det gäller marknadsföring, lokalt ser man effekten. Många förståsigpåare missar ofta den stora bilden. Det slår Patrik Vincent fast. Han bygger sitt resonemang inte bara på de lokala annonsörernas positiva erfarenheter utan även på internationell forskning.
– Lokalt vet man hur betydelsefull den egna lokala tidningen är. Vi kan också se att lokala gratistidningar med egen självständig journalistik vunnit det mesta av den lokala annonsmarknaden. Lokala annonsörer investerar i lokalannonsering för att de vill se effekt både över tid och där de får ut mest, säger han.
Att små och stora annonser i lokala gratistidningar får tydlig effekt är ingen nyhet. Som lokal annonsör är man närmare sin egen kassa och butik. Man ser flödena direkt från en dag till en annan och kan lätt att följa effekten av en lokal annons.
– Det ligger i gratistidningarna DNA att vara relevanta och träffsäkra på den lokala marknaden. De skriver bara om lokala saker. Allt innehåll inklusive annonserna blir jätterelevant. Distributionsmodellen gör att du når alla och får en enormt hög räckvidd, säger Patrik Vincent.
”Om du ska lyckas med din marknadsföring, då behöver du nå så många som möjligt”
– En populär och relevant produkt till alla blir läst av väldigt många. Gratistidningen är idag en lokal angelägenhet – samma läger-eld som morgontidningarna var förr. Och vi vet från ramundersökningar att läsningen kan bli enormt hög, på gratistidningen här i Sandviken läses tidningen av 82 procent av alla mellan 18–65 år. Extra kul är att även ungdomsläsningen är mycket hög. Faktum är att Ungdomsbarometern nyligen gick ut och berättade att läsandet på papper ökar igen bland unga.
Gratistidningen är inte bara viktig för lokala annonsörer utan den fyller även en allt viktigare samhällsfunktion, påpekar Patrik Vincent. Den når ut till nya invånare som inte har koll på hur olika samhällsinstanser fungerar. Många som läser sin lokala gratistidning har kanske inte möjlighet att prioritera kostnaden för en morgontidning.
– Gratistidningen spelar och kommer att spela ännu viktigare roll framöver. Framför allt gratistidningar med hög redaktionell ambitionsnivå och jämn packningsgrad mellan artiklar och annonser.
Patrik Vincent hänvisar även till världens två främsta forskningsinstitut inom marknadsföring belägna i London och Melbourne – IPA och Ehrenberg Baas Institute – som undersökt tusentals marknadsföringskampanjer över hela världen.
– De har mycket kortfattat kommit fram till att om du ska lyckas med din marknadsföring, då behöver du nå så många som möjligt i en miljö där man gillar annonser och inte som i många andra reklamplattformar, känner att reklamen stör. Gratistidningar står för just det, hög räckvidd i en kontext där lokala annonser är lika intressanta och välkomna som lokala redaktionella artiklar, säger Patrik.
– Bred räckvidd är allt, eller som Peter Field på IPA sa i Stockholm på ett stort marknadsföringsevent, “The name of the game is reach”. Du måste göra dig känd hos den breda allmänheten för att bli vald. Kunderna väljer det som är familjärt – det de känner igen. Alla pratar om räckvidd, men vi äger den!
Drömmer om...
...ett Sverige där alla får ta del av lokaljournalistik, där varje ort har egen lägereld. En lägereld som boostar handel, stöttar föreningslivet, utbildar invånarna och minskar polariseringen. Där den starka lokaljournalistiken knyter ihop samhällen och agerar motpol till sociala medier som tyvärr drar isär samhället.
Om Patrik Vincent
Började som säljare för ett paket med lokala morgontidningar i Mellansverige 1992 och har sedan 1995 arbetat med tidningshus över hela Sverige där han haft förmånen att diskutera utveckling och trender med i princip alla tidningshus som finns.
Grundade SprintAd 2014, ett nationellt säljbolag för gratistidningar från Skåne till Kiruna, där han var VD fram till 2022 då bolaget omsatte 108 miljoner.
Idag knuten som styrelseledamot till Dinlt.se – Din lokaltidning i Sandviken och Hofors, som kommer ut varje tisdag med en upplaga på 26 000 ex, och involverad i några projekt.