Succéföreställning intar Kalmarsalen: ”Jag och Måns älskar Kalmar”

Föreställningen ”Världens Historia” med Özz Nûjen och Måns Möller har blivit rosad av såväl kritiker som publik. Skrattsalvorna utlöser varandra trots att man behandlar allvarliga teman som klimathotet och människans historia. Den 8 februari kommer duon till Kalmarsalen för två slutsålda shower.
– Vi behandlar ämnet med både respekt och total respektlöshet, säger Özz Nûjen till KalmarPosten.
Publicerad 30 januari 2020
Foto: Rebecka Rynefelt

”Världens Historia” är uppföljaren till den tidigare, även den kritikerrosade, föreställningen ”Sveriges Historia”. Att skriva uppföljaren har varit en lång och krävande process för Özz och Måns.

– Det är alltid tvåan som är svårast. Andra filmen, andra skivan, andra föreställningen. Vi höll på i nästan två år på att skriva och komma på vad vi skulle göra. Hur gör man en show som får folk att skratta så att snoret rinner samtidigt som de lär sig något? Det har varit väldigt krävande och väldigt roligt. Vi har lärt oss väldigt mycket på vägen. Jäklar vad vi har läst böcker, träffat forskare, vetenskapsmän och kvinnor och historiker. Vi har skrattat med och åt varandra och strukit skoningslöst i varandras material. Det har varit slitsamt och väldigt roligt. Det är alltid roligt att jobba med sin bästa kompis. Men nu är jag så trött på Måns Möller att jag vill ha en paus i två-tre år.

Foto: Rebecka Rynefelt

Varför tror du föreställningarna har blivit en sådan succé?

– Jag och Måns gör shower som vi själva vill se. Glädjen och upptäckarlusten smittar av sig på publiken. De känner av att vi bryr oss om dem och ämnet, sen gör vi det så roligt det bara går. Det som är roligt är att många har kommit fram till oss efter föreställningarna och sagt att de lärt sig mer under våra 90 minuter än under hela deras skolperiod. Det säger kanske lite om skolan men det är väldigt roligt.

Hur gör man humor av allvarliga ämnen?

– Vi behandlar ämnet med respekt och total respektlöshet. Världshistorien är inget man kan skoja bort, men man kan skoja om den. Det är allvarligt om man inte kan skämta om det, det är först när man kan börja skoja om saker som man kan ta tag i det.

Vad hoppas du att publiken tar med sig från föreställningen?

– Att vi får skärpa till oss om människan ska ha en historia framöver. Vi människor är det djur som påverkat världens mest, nu är det allvarligt med klimathotet. Sen lär man sig jättemycket om perserna, grekerna, romarna, om oss själva och religion. Vi driver med allt!

Något du vill tillägga?

– Kom och ha roligt. Och ni som inte hann köpa biljett – tyvärr det är slutsålt. Vi är jätteglada att Kalmarpubliken tycker om oss. Jag och Måns älskar Kalmar, det är kul att vi var tvungna att sätta in en extra show. Det är ett bevis på att vi gillar varandra.

Se Özz Nûjens hälsning till Kalmarpubliken nedan:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.