12,6 miljoner till kulturmiljövården i Kalmar län

Riksantikvarieämbetet har fördelat 2020 års anslag för bidrag till kulturmiljövård.
Publicerad 27 februari 2020
Riksantikvarieämbetets lokaler i Visby
Riksantikvarieämbetets lokaler i VisbyFoto: Henrik Svegsjö CCBY

Totalt fördelas 251 miljoner kronor kronor via länsstyrelserna och Kalmar län har fått 12 657 557 kronor att fördela till kulturmiljövård.

– Sverige har en mångfald av kulturmiljöer som väcker stort engagemang, inte minst lokalt. Vi är därför glada att kunna fördela ekonomiskt stöd till arbetet med att bevara och tillgängliggöra kulturarv. Stödet skapar även mervärden genom att främja regional utveckling och sysselsättning i hela landet, säger riksantikvarie Lars Amréus i ett pressmeddelande.

Kalmar län har i år fått 745 000 kronor mer än 2019. Länsstyrelsen i Kalmar län tilldelas 916 000 kronor inom beslutsramen för projektet Utvecklande skötsel av Svenska kulturlandskap 2020-2022, ett projekt inom Hantverkslaboratoriet.

Riksantikvarieämbetet har till uppgift att varje år fördela anslaget för kulturmiljövård till länsstyrelserna. Det är riksdagen som beslutar storleken på anslaget. Kulturmiljövårdsanslaget används främst till vård av och information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar. Av anslaget fördelas senare i år 9 miljoner till kulturarvsarbete.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.