250 miljoner i skattetapp för Regionen

Covid-19-pandemin slår hårt mot Region Kalmar läns ekonomi.
Publicerad 14 maj 2020
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Det framgick av den ekonomiska information som gavs på regionstyrelsen på onsdagen. Skatteintäkterna beräknas under året bli 247 miljoner lägre än vad budgeten för 2020 grundade sig på när den togs i slutet av förra året. Till det tillkommer minskade intäkter och ökade kostnader som påverkar ekonomin negativt varje månad som krisen pågår.

Det rör sig bland annat om minskade intäkter i kollektivtrafiken och från folktandvården. Bland de ökade kostnaderna märks sjukresor, förbrukningsmaterial, medicinsk utrustning och läkemedel. En del av dessa kostnader är av engångskaraktär och därför är det svårt för regionen att summera och presentera en för närvarande samlad bild. Även ökade personalkostnader och andra merkostnader tillkommer.

Börsfallet i samband med pandemin har påverkat värdet för det pensionskapital Region Kalmar län låter KLP förvalta. Hittills har värdet sjunkit med 191 miljoner kronor. Värdet av Region Kalmar läns andel var 30 april drygt 1,9 miljarder. Dock har kapitalet flerdubblats under årens lopp, år 2006 har dåvarande landsting och nuvarande region avsatt totalt 637 miljoner kronor.

Samtidigt har de generella statsbidragen i omgångar ökats på för att kompensera regioner och kommuner. För 2020 innebär det omkring 160 miljoner extra för Region Kalmar län.

Vid regionstyrelsens sammanträde i juni kommer en första årsprognos för ekonomin att redovisas.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.