45 år med musik

Det är 45 år sedan Kalmar läns kammarorkester bildades och började spela för publik både här hemma och längre bort. Sedan 1974 har orkestern gått under flera namn, men de senaste 15 åren känner vi dem som Camerata Nordica.
Kalmar • Publicerad 7 januari 2020 • Uppdaterad 26 mars 2020
Camerata Nordica och Christian Lindberg på trombon bjöd på en kväll full av energi.
Camerata Nordica och Christian Lindberg på trombon bjöd på en kväll full av energi.Foto: Isabel Mena-Berlin

När 45-årsfesten gick av stapeln på Kalmarsalen samlades ny och gammal publik för att njuta av orkestern. Programmet slog på stort och speciellt inbjudna till kvällen var Cellerina Park som konsertmästare och Christian Lindberg som 2015 fick utmärkelsen ”den bästa brassmusikern i historien”.

Kvällen började på Kalmarsalens glasveranda där gästerna fick en liten förkonsert av orkesterns musiker. Länsmusikchefen Ingrid Marmvik och Peter Högberg, Länsmusikens ordförande, höll tal och utbringade en skål för ”länets stolthet” och allt orkestern gör både i format av stor orkester och i mindre ensembler.

Gästerna på glasverandan fick ett litet smakprov ur orkesterns repertoar innan det var dags att förflytta sig in i konsertsalen
Gästerna på glasverandan fick ett litet smakprov ur orkesterns repertoar innan det var dags att förflytta sig in i konsertsalenFoto: Isabel Mena-Berlin

Väl inne i konsertsalen fick publiken uppleva ett program fullt av glädje och energi. Christian Lindberg bjöd på sin musik med svårmatchad inlevelse och sprudlande engagemang.

Camerata Nordica kunde även avslöja några av programpunkterna för 2020/2021. Året kommer bland annat bjuda på Beethovens 250-årsjubileum och besök från musiker från hela världen.

bild 1/5
Pär Karlsson och Jenny Svänero var på plats för att fira Cameratans 45 år.
Peter Högberg, ordförande Länsmusiken, Ingrid Marmberg, länsmusikchef och Zéphyrin Rey-Bellet, orkesterchef välkomnade gästerna till glasverandan.
Cecilia Kilbride och Rose-Marie Winqvist såg fram mot en spännande och trevlig kväll.
Maria Strömberg och Jenny Johansson tog chansen att vara med på födelsedagsfirandet.
Cellerina Park från Sydkorea har spelat med Camerata Nordica flera gånger i olika projekt. Till kvällens jubileum var hon inbjuden som konsertmästare.
Pär Karlsson och Jenny Svänero var på plats för att fira Cameratans 45 år.
Peter Högberg, ordförande Länsmusiken, Ingrid Marmberg, länsmusikchef och Zéphyrin Rey-Bellet, orkesterchef välkomnade gästerna till glasverandan.

Isabel Mena-Berlin
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.