unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

60-tal 3D-visir överlämnades till kommunen

Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har med hjälp av frivilliga tagit fram 3D-printade skyddsglasögon till sjukvård och äldreomsorg. I eftermiddag överlämnades drygt 60 nytillverkade visir till Kalmar kommun.
Tobias Olsson, Lnu, och Kristoffer Föhrman, Kalmar Maker Space, visar exempel på de 3D-visir som nu överlämnats till Kalmar kommun.
Tobias Olsson, Lnu, och Kristoffer Föhrman, Kalmar Maker Space, visar exempel på de 3D-visir som nu överlämnats till Kalmar kommun.
Foto: Sara Jonasson

Samtidigt meddelade Arbetsmiljöverket att det inte kommer att bli några böter för den som använder icke godkänd utrustning.

Kalmar kommun äldreomsorg och sjukvård, har som många andra i landet problem att få tag i skyddsutrustning och i helgen ställde man därför frågan om Linnéuniversietet kunde vara behjälpliga med 3D-printade visirhållare till skyddsglasögon och på bara tre dagar lyckades Tobias Olsson få ihop ett nätverk av frivilliga som ville hjälpa till.

– Det tar oss ungefär 1,5 timme att tillverka en hållare så 5-6 stycken per dag kan vi få ihop, berättade Kristoffer Föhrman och Andreas Borén, två av de frivilliga som var på plats vid den allra första överlämningen till Kalmar kommun.

Tobias Ohlsson, är universitetsadjunkt vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik och på skolan finns idag två 3D-skrivare som direkt kunde sättas i produktion. Samtidigt skapade Tobias Facebook-gruppen ”3D skrivare Kalmar” som fick frivilliga att ställa upp.

– Vi har nog fått ihop ett 60-tal här redan, berättar Tobias som överlämnade en första omgång till Kalmar kommun.

Tillverkningen av skyddsvisir har diskuterats i media de senaste dagarna eftersom Arbetsmiljöverket poängterat att de inte är godkända och att användning kunde innebär böter. Men på onsdagseftermiddagen lämnade man besked om att detta inte kommer att ske, utan att det är ok att använda även dessa visir.