Åkrahällskolans lärare kan få pris av kungen

Åkrahällskolans lärare Azad Ali, 22 år, är nominerad till stipendiet Kompassrosen som årligen delas ut av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.
Publicerad 5 februari 2020
Foto: Åkrahällskolan

Stipendiets syfte är att uppmärksamma föredömliga insatser och uppmuntra unga människor i Sverige att utveckla gott ledarskap genom fortsatt utbildning i värdebaserat ledarskap.

– Det känns underbart, verkligen fantastiskt kul att bara vara nominerad till det här stipendiet. Det är ett bevis på att det jag gör är rätt. Det hade varit roligt att få ta emot pris av kungen, säger Azad Ali till KalmarPosten.

Azad Ali jobbar på Åkrahällskolan som yrkeslärare på hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri, vilket han gjort sedan 2018.

– Jag flydde från Kurdistan som 13-åring och kom till Sverige när jag var 18. Jag berättar ofta för mina elever om möjligheterna att lyckas i livet. Många ser att jag brinner för det här yrket, jag vill att alla ska lyckas och jag tror att de som nominerat mig ser vad jag gör för mina elever.

När Azad gick på gymnasiet startade han ett UF-företag och vann utmärkelsen ”Årets hantverkare” i Kalmar läns Ung Företagsamhet-tävling. Nu som lärare inspirerar han elever till att de ska ta chansen och starta sina egna UF-företag.

– Jag har under de här åren jobbat mycket med ungdomar med annan bakgrund. Jag har hjälpt ungdomar att komma igång, knyta nya kontakter och berätta vad det finns för möjligheter i Sverige. Att jag startade ett UF-företag förändrade mitt liv.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.