GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

”Alla ungdomar är viktiga för mig”

De flesta ungdomar och unga vuxna i Kalmar vet vem Mats Gröhn är. Han har varit fritidsledare i 26 år och varit en del i många ungdomars liv. Han har dessutom varit FN-soldat på Balkan och på senare tid har han hittat en ny passion – taekwondo.

Mats Gröhn

Ålder: Min fysiska ålder är 46, men jag tror att jag är 25.
Familj: Sambo, dotter och två söner – katterna Benny och Sigge
Yrke: Fritidsledare
Beskriv dig själv: Optimist, lojal, omtänksam, lösningsfokuserad, morgontrött, grubblare och glad.

God morgon, när klev du upp idag?

06.45

Vad står på din frukostbricka?

Idag stod det en kopp te med honung och knäckebröd med brännvinsost. När den finns hemma då är det bara ostmacka som gäller, det är det bästa som finns. Jag hade tänkt lägga på lite grönsaker men det glömde jag tyvärr.

Hur startar du helst dagen?

Långsamt, jag behöver den där timmen för att ta tag i allra trådar från föregående dag.

Vilken tid gillar du bäst?

Sommartid. Jag älskar sommaren. Jag gillar shorts, men jag får inte ha shorts innan april numera. Jag har blivit förbjuden av min partner i livet. Den sista april åker shortsen på och sommaren slutar när jag måste ta på mig långbyxor. Det kan vara september, oktober eller november, beroende på väder.

Varför blev du fritidsledare?

För min egen del så får jag hela tiden utvecklas tillsammans med nästa generation. De lär mig saker och jag får uppleva människor som gör det där klivet till att inse sitt eget värde, att de har en egen kraft. Ungdomarna är en underskattad åldersgrupp, de har så mycket energi, så mycket kraft, så mycket härliga och roliga idéer. Jag jobbar med framtiden och får vara med och blicka in i framtiden där jag själv kanske inte får vara med och skörda, det är så häftigt. Men samtidigt är det tufft och man kan få vara en extra vuxen för någon som behöver bolla tankar och idéer och gå igenom den inte så okomplicerade tiden i livet. Du är inte konstig, det är bara konstigt för att pusselbitarna inte passar ihop just nu.

Skillnad på att jobba med ungdomar nu jämfört med när du började?

Det är ett helt annat samhälle. Det har blivit bättre, mycket bättre. Det är mycket mer kärlek nu och öppenhet än vad det var för 26 år sedan. Inte för att jag tyckte det var dåligt då men om jag ska jämföra är det mycket bättre nu om man bara tittar på till exempel jämställdhetsarbetet. Nu jobbar vi för att bli HBTQ-certifierade så att vi kan få verktyg, förståelse och kunskap för att möta människor och kunna tala samma språk. Sedan är det fantastiskt att barnkonventionen har blivit lag. Nu måste vi framför allt jobba ur ett barn- och ungdomsperspektiv, jag tror bara att samhället kan bli bättre av det. Vi vuxna glömmer ibland bort att vi har barn och ungdomar i samhället. Vi har omdefinierat ordet macho, man vågar säga att man är ledsen och besviken. Man behöver inte ha stora muskler för att vara man, man kan vara en man genom att ha en åsikt och stå för den. Väldigt ofta är den åsikten att bry sig om lika människovärde. Vi pratar mycket om det här.

Du är en av eldsjälarna för Fullt ös, varför är det så viktigt?

Fullt ös är oerhört viktigt för att behålla det lugn vi har i Kalmar. Att inte få ner droganvändning i lägre åldrar igen. Vi behöver fortsätta jobba för att knuffa åldern uppåt och för att försena debuten för alla former av droger och osunt leverne. Om man tittar tillbaka hur det såg ut i Kalmar och hur våra poliser, socialtjänst, akutmottagningar fick jobba under den här kvällen. Det går inte att jämföra. När man plockar bort 1000-1500 ungdomar och ger dem en gemensam aktivitet att göra som är drogfri – då väljer de den. Tyvärr blir det inställt i år på grund av coronaviruset.

Har du något råd till tonårsföräldrar?

Jag är själv tonårsförälder, det är inte lätt. Var inte rädd för att ta hjälp av andra och fråga. Ungdomar behöver ha regler, rutiner och vara en del av familjesammanhanget. Börja prata med era barn när de är i magen, inte när de är tolv. Prata med era barn hela livet så kommer de att prata med er när de blir äldre.

Hur var du själv som ungdom?

Jag var en ängel. Jag hade väl en revolterande period i mitt liv jag också där jag var ute i tassemarkerna. Jag hade en närpolis, långt innan man körde med mentorskap och liknande, som faktiskt satt vid köksbordet och pratade med min mamma. Han stöttade mig under min mest kritiska period. Han snokade rätt på mig när jag rörde mig i områden där jag inte borde vara. Så jag kan tacka en polis för att jag kanske inte ramlade längre ner i den här villfarelsen om vad macho och manligt är.

Jag har hört att du är gammal soldat, berätta!

Efter värnplikten gick jag med i hemvärnet. Det har jag lagt på hyllan nu men jag var med i drygt 20 år. Jag har även hunnit med att vara FN-soldat på Balkan. Jag är väldigt stolt över den resan jag gjorde personligen, även om det var otäckt ibland. Jag fick se den hemska sidan av världen på Balkan, hur människor behandlar varandra och hur rädsla kan ta fram det sämsta i människor. Jag vill tacka alla människor jag mötte på Balkan. Jag har bara blivit bemött med gästfrihet och värme där nere i mitt vardagliga arbete.

Jag hade ett extra uppdrag under min första långa mission där jag var kontaktperson för den romska befolkningen i svenskarnas ansvarsområde. Sen har jag lidit lite av sviterna av det. När man går under en så lång tid och är beredd på att någonting ska hända – det påverkar en som människa. Någon väcker en klockan 2 på natten och – pang – på med kläderna, ut och svara på på det hotet, händelsen eller ett minhot. Det går inte att förstå om man inte har varit inne i den stressen.

Det tog tid för mig att bearbeta när jag kom hem. Men det har gett mig en helt annan förståelse för människan. Det har hjälpt mig att möta ungdomar som kommer från krigsdrabbade länder. Man kan se gemensamma nämnare om hur de mår och deras beteenden som till exempel att alltid vara beredd på att fly. Det tar många många år att komma ur det. Är man uppvuxen i det skapar det ett beteende som man måste ha lite förståelse för.

Delar av mitt hjärta är kvar nere på Balkan. Jag undrar fortfarande hur det gick för vissa personer där nere. Jag tänker inte det på daglig basis men jag kan undra hur gick det för den där kvinnan med tolv barn. Man har lämnat en del av sitt hjärta där vare sig man ville det eller inte. Någon gång kanske jag åker tillbaka, inte för att hitta personen men för att få lite själslig ro.

Du började med taekwondo rätt sent i livet, berätta!

Underbart, det är en liten klubb här i Kalmar. Det är familjärt, man bryr sig om och tar hand om varandra. Samtidigt får man jobba med hela sig själv, insida och utsida. Jag har fått lära mig aspekter av kampsport där mina fördomar har raserats och jag mår så gott. Man får göra sig av med stress och spänningar. Jag trodde inte i denna ålder att jag kunde vika ihop mig själv så pass att jag kunde sparka över mitt eget huvud. Jag är halvvägs till svart bälte.

Person/personlighet du ser upp till?

Vad gäller yrket har jag de två gamla kollegor som jag ser upp till oerhört mycket. Marianne Modig och Andrev Almqvist.

Har du något motto?

Den förberedde överlever. Det låter hårt men det handlar om respekt. Man kommer till exempel inte sent eller oförberedd till ett möt. Jag vill inte att någon annan ska behöva betala för att jag inte har förberett mig.

Hur varvar du ner?

Med ett glas amarone och en pizza eller på landet hos svärföräldrarna, de är så underbara människor.

Läser, lyssnar eller tittar du helst på?

Av någon anledning får jag råd av den kommande generationer så det blir mycket som ungdomarna tittar på. Om jag får välja tittar jag tillsammans med min sambo och då blir det mycket av den internationella arenan och inte Hollywood. Jag läser gärna Arto Paasilinna som är lite svart humor.

Jobb i ditt nästa liv?

Någonting skapande, typ landskapsarkitekt eller månskensbonde.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

Min sambo, hon kompletterar mig. När jag inte är mitt bästa jag är det hon som kan fasa in mig på banan igen.

Vad är fredagsmys för dig?

Att vara i köket och laga mat tillsammans med familjen. Det tycker jag är oerhört mysigt.

Vilken fråga skulle du vilja ställa till dig själv?

Hur får jag bättre balans mellan lediga Mats och professionella Mats?

Kan du svara på den?

Jag måste bejaka fritiden mer. Jag är väldigt mycket i huvudet och väldigt lite i kroppen. När jag är mycket i huvudet är jag väldigt mycket i jobbet. Ungdomarna som jag kommer i kontakt med är alla viktiga för mig. Jag har svårt att släppa det ibland, att det är ett jobb.

Läs mer