GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Allt är inte ett fluffigt moln av rosa"

Första gången jag träffade Anna var i samband med KalmarPostens rosa kampanj i oktober, då vi samlade in pengar till Bröstcancerfonden. Redan då kände jag att det här var ett möte som jag skulle bära med mig och kort därefter fick jag veta att Anna höll på att spela in en podd om sina erfarenheter från två cancerdiagnoser. Med podden "Om livskraft och cancer" vill hon väcka världen och det är också drivkraften bakom hennes öppenhjärtliga och nakna texter på bloggen annawahlstam.se

Anna Wahlstam

Ålder: 46 år
Familj: Maken Marcus och dottern Tyra, 15 år
Bor: I lägenhet i centrala Kalmar
Uppväxt: Svängsta utanför Karlshamn i Blekinge
Yrke: Utbildningsadministratör på Linnéuniversitetet
Beskriv dig själv: Envis, Positiv och Kärleksfull
Aktuell: med podden "Om livslust och cancer" i samarbete med läkemedelsföretaget Novartis.
Anna Wahlstam från Kalmar bloggade om inredning och husrenovering när livet kom emellan och bloggen blev en kanal där hon kunde berätta om sin bröstcancer. Idag bloggar och poddar hon om sina erfarenheter med målet att berätta att ”allt är inte ett fluffigt moln av rosa, utan livet innebär en hel del ”bumps on the road”.
Anna Wahlstam från Kalmar bloggade om inredning och husrenovering när livet kom emellan och bloggen blev en kanal där hon kunde berätta om sin bröstcancer. Idag bloggar och poddar hon om sina erfarenheter med målet att berätta att ”allt är inte ett fluffigt moln av rosa, utan livet innebär en hel del ”bumps on the road”.
Foto: Sara Jonasson

Godmorgon, när klev du upp idag?

– Vardagar ringer klockan någon gång vid 5. Antingen går jag och tränar eller så sover jag någon halvtimme till och gör mig i ordning för jobbet. Men jag är ingen morgonmänniska och älskar när jag slipper ställa klockan.

Vad står på din frukostbricka?

– Grön smoothie, hembakt fröknäcke med hemmagjord grönkålspesto
.

Hur startar du helst dagen?

– I lugnt tempo. Jag tycker om att träna på morgonen, men stressar mig aldrig igenom morgonen, det går bara inte.

Vilken tid gillar du bäst?

– Jag gillar alla tider som jag får styra över själv. Om du menar på året så är det definitivt sommaren!

Du är aktuell med podd "Om livslust och cancer" i fyra avsnitt, vad fick dig att spela in den?

– Jag vill sprida de erfarenheter jag har samlat på mig genom mina två cancerdiagnoser för att förhoppningsvis hjälpa andra. Podden är ett samarbete med ett läkemedelsföretag så de har i sin tur anlitat ett mediaproduktionsbolag som marknadsför den, sen pushar jag även för den via mina sociala kanaler.

Vad får du för reaktioner?

– Bara positiva och fina reaktioner. Det värmer så oerhört mycket!

Du har varit sjuk i cancer två gånger, vad driver dig att berätta om dina erfarenheter?

– Jag vill väcka världen. Allt är inte ett fluffigt moln av rosa, utan livet innebär en hel del bumps on the road. Men det går att ta sig igenom det, och allt som är jobbigt och tungt behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Det beror på hur man väljer att förhålla sig till det.

Du har precis gjort en bröstrekonstruktion, hur var det?

– Det har varit en smärtsam procedur. Första implantatet sattes in i april 2019, en expanderprotes. För att vidga min hud successivt. När jag vaknade upp fick jag någon slags smärtchock, jag blev livrädd. Sen lade sig det och kroppen behövde vänja sig. Den 23 januari i år byttes det implantatet till en permanent silikonprotes, samt att man lyfte mitt egna bröst så att de blir mer jämna. Det var inte alls samma smärta. Men mentalt väldigt laddat. När jag nu landat efter operationen känner jag min nöjd med resultatet och mer hel som kvinna igen. Vi har en fantastisk sjukvård och min kirurg är väldigt noggrann.

Du bloggar sedan 2011, hur har bloggen utvecklats sedan starten?

– Den första bloggen hette Ekenäsliv och där bloggade jag om vår husrenovering. När vi sålde huset och flyttade till stan vid årsskiftet 2017/18 ville jag gärna fortsätta blogga om livet i stan. Men eftersom jag blev sjuk i bröstcancer blev det mer och mer om det jag gick igenom i samband med cancern. Tidigare hade jag skrivit lite grann om min tidigare cancer AML som jag insjuknande I våren 2007.

Framtidsplaner, mer podd och mer skrivande?

– Ja, absolut! Jag planerar för ytterligare fyra avsnitt med podden "Om livslust och cancer". Men har även ett annat projekt med en ny podd tillsammans med en nyfunnen bröstsyster, där vi vill dela med oss av våra erfarenheter med cancer. Där har vi inte satt något stopp eller antal avsnitt utan känner att det finns så otroligt mycket att lyfta fram. Utöver det så skriver jag på min bok som jag för mig själv har satt deadline på till mitten av maj i år.

Du har en bucket list, vad står det på den?

– Oj, det star en del på den. Resmål som vi vill besöka. Och vi har redan sett Paris, vilket var magiskt! New York ska vi åka till i maj. Jag vill ge ut min bok och jag har en ambition om att min försörjning kan ske på ett annat sätt än idag. Jag trivs på mitt jobb och med alla som jag jobbar med, men min själ behöver något annat, något mer.

Person/personlighet du ser upp till?

– Jag värdesätter människor som är ödmjuka, prestigelösa, genuina och varma. Människor som ser andra för dem de är och respekterar det.

Har du något motto?

– Jag har flera. "Lev nu – dö sen”, "Jag vill göra det bästa jag kan av det värsta jag varit med om”, “Bara för att något är tungt och svårt betyder det inte att det måste vara dåligt”, “Jag försöker inte låta mig bli påverkad av det jag inte kan påverka” samt “Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”.

Hur varvar du ner?

– Genom att slå mig ner i soffan tillsammans med min man, sitta nära och kolla på en film eller serie.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på? …

– Jag läser helst självbiografier, lyssnar på poddar om inredning och självledarskap och tittar gärna på en romantisk film.

Jobb i ditt nästa liv?

– Nästa liv.., om jag får ett nästa liv önskar jag nog att jag kunde finna botemedel på många sjukdomar. Så forskare, läkare eller kanske psykolog eller terapeut.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

– Min man, alla dagar i veckan.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Hmmm... svårt. Jannice Wistrand, Feng Shui konsult, för att hon är så otroligt skicklig och varm. Marcus Aujulaj, för då kan han laga maten.

Vad skulle du bjuda på?

– Jag hoppas att Aujulay kan laga maten. Jag gillar att laga mat, men ännu mer att äta den. Men jag älskar pasta, så det skulle i så fall bli någon pastarätt.

Vad är fredagsmys för dig?

– Det är en skön lugn kväll hemma men familjen efter en arbetsvecka. God mat, och sjunka ner i soffan när man är mätt i magen.

Läs mer