Annons

Allvarligt läge på arbetsmarknaden – tio procent kan vara utan jobb i sommar

Arbetsmarknaden är fortsatt påverkad av den pågående pandemin. Det är höga varseltal samt ett stigande antal nyinskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Under den senaste veckan har 6 600 personer blivit varslade om uppsägning.
Publicerad 14 april 2020
Foto: Peter Kroon

Under perioden 1 mars till 12 april har Arbetsförmedlingen registrerat totalt 56 133 personer som varslade om uppsägning. Under samma period skrev 82 255 personer in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är dubbelt så många som under samma period 2019. I Kalmar län har 540 personer blivit varslade om uppsägning.

– Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa. Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Precis som tidigare veckor är det flest personer inom hotell- och restaurang, bemanning och handel som är berörda av varsel. Dock börja det sprida sig och industrin har under den senaste veckan tagit en större andel.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons