Anhöriga får inte delta vid studentfirandet i Kalmar
Studenterna kommer att få en ceremoni i omgångar på respektive skola, med tal av rektor, mösspåtagning och utspring. Men, anhöriga, släkt och vänner, kommer inte att vara välkomna, utan får följa firandet via livesändning på Youtube och skolornas Facebook.
På fredagen presenterar Kalmarsunds gymnasieförbund hur studenten 2020 kommer att genomföras på de tre gymnasieskolorna Stagneliusskolan, Lars Kaggskolan och Jenny Nyströmsskolan, som berör totalt över tusen elever.
– Vi kommer ha elever på plats på skolorna, vi kommer ha en ceremoni med tal och mösspåtagning och utspring, men det blir ett nytt och annorlunda utifrån covid -19 och de nationella rekommendationerna, förklarar Joachim Håkansson.
Under studentdagen hålls en kort ceremoniell avslutning i skolornas lokaler, där ett begränsat antal elever bjuds in samtidigt enligt schema. Dagen kommer att pågå från 8 på morgonen till 17 på eftermiddagen, med firanden i omgångar. De mer exakta detaljerna kring firandet planeras av respektive skolas rektorer.
– Det blir väldigt få elevgrupper inne på skolorna samtidigt, men alla elever kommer att få träffa sina klasskamrater, sin mentor och sin rektor. Men vi kommer att hålla på social distansering, förtydligade Joachim Håkansson.
Anhöriga, släkt och vänner bjuds däremot inte in och får inte delta i studentfirandet. Joachim Håkansson och Stefan Regebro betonar också vikten av att alla tar sitt samhällsansvar, elever, anhöriga och släkt.
– Det är oerhört viktigt att alla tar sitt samhällsansvar i detta, då kommer vi att kunna genomföra detta, säger Joachim Håkansson.
Kalmarsunds Gymnasieförbund har också kommunicerat sina lösningar till kommunpolisen i Kalmar.
– Ett värsta scenario vore om dessa riktlinjer inte respekteras och att skolledningen på respektive skola tvingas avbryta studentfirandet, förklarar Stefan Regebro.
Tre starka önskemål från eleverna
Beslutet om hur firandet ska gå till har tagits efter ett antal veckors diskussioner mellan förbundet, skolornas rektorer och elevkårer.
– Eleverna hade sammanfattningsvis tre starka önskemål. De ville ha en ceremoni på skolan, de ville komma till skolan och inte delta på distans eller via någon webblösning. De ville också ha en tydlig ceremoni med mösspåtagning, den är väldigt viktig. Och slutligen ville de ha ett utspring och Vi kommer att tillgodose eleverna på dessa tre önskemål, konstaterar Joachim Håkansson.
–Varje skola kommer att arbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar, och ambitionen från samtliga är att göra den här dagen till något extra, säger Stefan Regebro.
– Vi har utgått från vad som är möjligt, inte vad som inte är möjligt. Vi har 60 000 kvadratmeter så det är ingen lokalbrist. Det beror helt och hållet på hur vi löser det här, det får vi se när rektorerna tänkt färdigt, tillade Joachim Håkansson.
Studentbal inställd
Studentbalen är ingen fråga som Kalmarsunds Gymnasieförbund styr över, men den restaurang som skulle ha hållit i evenemanget har ställt in. Vad gäller eventuella studentfordon, flak och traktorer, ser Transportstyrelsen just nu över sina riktlinjer och eventuella regler kring dessa.
– Mitt tips är att det inte kommer att tillåtas några studentflak, det är inte förenligt med social distansering och vår kvartersmark kommer inte att upplåtas till några fordon, lastbilsflak eller traktorer. Det är en väldigt tydlig signal. Vi kan inte ta ansvar för andra människors handlingar på vår skoltid, kommenterar Joachim Håkansson.
Gymnasieskolornas kvarter kommer under studentdagen att vara tydligt avgränsade, med gästvärdar som tar emot studenterna och om nödvändigt avvisar eventuella besökare eller fordon.
– Vi har också bestämt avrått vår personal att ta initiativ till att samla klasser hemma eller liknande, frukostar eller dylikt som brukar äga rum. Vi vill inte uppmuntra till att göra på detta sätt.
Studentdagarna 2020
• Onsdagen den 10 juni - Lars Kaggskolan
• Torsdagen den 11 juni - Jenny Nyströmsskolan
• Fredagen den 12 juni - Stagneliusskolan