Kalmar

Anna aktuell med podd om livslust och cancer

Kalmar ,

Anna Wahlstam från Kalmar har i samarbete med läkemedelsföretaget Novartis, startat podden ”Om livslust och cancer”, en podd hon själv saknat under sina två cancerbehandlingar.

– Det som är unikt med den här podden är att vi vänder på perspektivet, det är patientens röst som talar, inte vården, berättar Anna som är programledare i podden.

 

Poddens första avsnitt släpptes tisdagen den 7 januari och kommer att följas upp med ytterligare tre avsnitt kommande tisdagar.

– Första avsnittet handlar om hur själen mår när man blir sjuk och vilka tankar och livsåskådningsfrågor som kan dyka upp, såsom varför har jag drabbats, vad har jag gjort för fel? förklarar Anna.

Till varje avsnitt har en gäst bjudits in och Annas första gäst är psykologen Madelaine Krook från Bräcke Diakoni i Stockholm. Sammanlagt har fyra avsnitt spelats in och det finns även planer på att spela in ytterligare fyra avsnitt.

Anna Wahlstam har varit sjuk i cancer två gånger. Första gången var 2007 då hon drabbades av AML, Akut Myeloisk Leukemi.

– Då var jag ensamstående med min dotter på 2,5 år och hade varit dålig länge och åkt som en jojo mellan hemmet och vårdcentralen. Jag träffade en läkare som skickade hem mig utan att ta prover och ordinationen att ta diklofenak. Men dagen därpå sökte jag igen och då visade snabbsänkan över 170, berättar Anna.

Anna kördes med ambulans till sjukhuset i Karlskrona och därefter vidare till Kalmar där man på eftermiddagen samma dag konstaterade att hon hade drabbats av akut myeloisk leukemi.

– Jag var riktigt dålig då. Jag fick beskedet på en fredag eftermiddag och måndagen därpå fick jag mina första cellgifter, berättar Anna.

2007 blev Anna sjuk i AML, Akut Myeloisk Leukemi och genomgick behandling för det. I januari 2018 konstaterades att Anna fått bröstcancer i vänster bröst och nu är hon även behandlad för detta. ”Podden är unik på det sättet att det är patientens och inte vårdens röst som talar” förklarar Anna.
Foto: Håkan Flank
2007 blev Anna sjuk i AML, Akut Myeloisk Leukemi och genomgick behandling för det. I januari 2018 konstaterades att Anna fått bröstcancer i vänster bröst och nu är hon även behandlad för detta. ”Podden är unik på det sättet att det är patientens och inte vårdens röst som talar” förklarar Anna.

Andra gången var i januari 2018 då Anna fick besked att hon hade bröstcancer i vänster bröst. Efter tre operationer där man till slut fick operera bort hela bröstet, skrev Anna ett långt inlägg på sin blogg där hon också visade hur hon såg ut efter operationen.

– Det var sommaren 2018 strax efter jag hade gjort min masektomi (kirurgisk avlägsnad av bröstvävnad). Jag ville visa och berätta vad jag varit med om. Alla jag mötte sa alltid att jag såg så pigg ut, men jag ville berätta hur jag mådde egentligen.

– Det var jättejobbigt för mig, jag kände mig stympad. Och det ser ganska fult ut idag, det är ett stort ärr rakt över. Sen har jag en expanderprotes, det är som en kudde som de fyller på med vätska för att vidga huden successivt. Nästa steg är att byta ut den till en permanent silikonprotes, förklarar Anna.

Anna bad sina vänner att dela inlägget i sociala medier och det i sin tur ledde till att läkemedelsföretaget Novartis tog kontakt med henne.

– Vi träffades och diskuterade vad vi kunde göra tillsammans för att hjälpa andra som är eller har varit sjuka. Vi gjorde bland annat in en film med patientfokus, som används i undervisningssyfte till personalen, där jag berättade min historia. För att man alltid ska ha patientfokus och aldrig glömma bort det, berättar Anna.

Samarbetet med Novartis fortsatte. Under hösten har Anna rest till Stockholm vid ett par tillfällen för att spela in podden som nu har släppts online i fyra avsnitt.

– Jag har varit sjuk två gånger och vet hur omskakande det är för egen del och alla runt omkring. Nu vill jag använda den erfarenheten till något värdefullt och på något vis ge tillbaka. Min förhoppning är att detta ska ge ringar på vattnet, berättar Anna Wahlstam som idag lever med sin man och dottern, nu 15 år.

– Idag tycker jag att jag mår bra. Jag fick min sista behandling 2018 och därefter har jag fått konstant uppföljning. Leukemin är livslång, det finns alltid en risk för återfall vilket gör att jag är VIP-kund på sjukhuset och det får jag lära mig att leva med. Ibland blir man trött på det och vill bara få vara ifred, samtidigt som det är skönt att veta att de finns där för mig. Rent generellt tycker jag att jag har fått ett fantastiskt bemötande. De har alltid tid för mig, och jag får svar på mina frågor.

För Anna är det också viktigt att hjälpa andra drabbade att få höra från andra hur det är att vara mitt i en behandling, något hon själv saknade under sina behandlingar.

– När jag blev sjuk i leukemi var jag väldigt ensam. Att jag var ung och kvinna med den diagnosen var väldigt ovanligt och när jag träffade andra med samma sjukdom var jag alltid yngst. Jag har letat efter något sånt här men det som finns är ofta utifrån vårdens perspektiv.

– Den här erfarenhetsbaserade kunskapen som många av oss besitter vill jag dela med mig av. Hur jag kan hjälpa mig själv genom behandlingarna, med träning, kost och samtal. Det är så många bitar och kropp och själ hör ihop. Mår jag dåligt i själen kan jag få kroppsliga symtom och mår jag dåligt i kroppen märks det i själen också, beskriver hon.

För Anna har träningen fått en viktig roll.

– Träning betyder jättemycket för mig. Det är bevisat att man reder ut de tuffa cellgiftsbehandlingarna om man också kan träna så mycket som kroppen orkar med. Just nu gillar jag att träna högintensiv träning där man får kötta och svettas.

fakta

Följ Anna i sociala medier

• Läs Annas blogg på annawahlstam.se/blogg

• Följ Anna på Instagram @annawahlstam

Visa mer...