Annons

Ansträng läge inom omsorgen – vill testa fler personal

Det är enligt Kalmar kommun ett väldigt ansträngt läge för vissa enheter och frånvaron är generellt betydligt högre än vanligt.
Publicerad 8 maj 2020

Foto: Arne Trautmann / Mostphotos

– Den senaste veckan har korttidsfrånvaron pendlat mellan 12–16 procent. Vissa enheter har dock ett väsentligt mer ansträngt läge, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun.

Annons

Den stora anledningen till korttidsfrånvaron är att personal stannar hemma med luftvägs- eller influensasymtom, helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kommunen fortsätter med att stärka personalläget genom att rekrytera vikarier samt genom kontakt med bemanningsföretag gällande rekrytering av undersköterskor och sjuksköterskor.

Utöver extern rekrytering har även personal från andra förvaltningar inom kommunen anmält sig frivilligt till att tillfälligt arbeta inom äldreomsorgen.

– Vi är glada att få tillökning från personer med bakgrund från vård- och omsorgsområdet. Kommunens vision med kärnan ”Tillsammans gör vi ett Kalmar för alla ännu bättre” blir extra viktig i sådana här extraordinära lägen, säger Mattias Ask.

Man anser att personalförsörjningen hade kunnat stärkas upp om provtagningar på personal inom kommunala vård- och omsorgen hade utförts.

– Provtagning på kommunal vård- och omsorgspersonal hade haft ett stort värde både för den enskilde medarbetaren och Kalmar kommun som arbetsgivare. Det är centralt för att vi ska kunna minska personalbortfallet och säkra personalförsörjningen inom den kommunala vård och omsorgen, säger Mattias Ask.

Under torsdagen lyfte Folkhälsomyndigheten att om personal använder visir eller munskydd i vård- och omsorgsnära situationer kan det fungera som ett extra skydd för omsorgstagare. Det ska ses som ett komplement till de vanliga rutinerna om god hygien.

– Med anledning av det vill vi införa att medarbetare använder visir vid samtliga vård- och omsorgsnära insatser. I de fall visir ej finns att tillgå ska munskydd användas. Rutin för detta ska snabbt arbetas fram och dialog förs med fackliga parter, meddelar Mattias Ask.

Skyddsutrustning kommer att finnas mer tillgängligt i samtliga verksamheter på boenden och i hemtjänst. Vid misstänkt eller bekräftad smitta ska visir, andningsskydd, plastförkläde och skyddshandskar användas.

Då tillgången till skyddsutrustning har förbättrats ändras rutinerna inom äldreomsorgen i Kalmar. Syftet är att snabba upp processen för användandet av skyddsutrustning när misstanke om smitta upptäcks hos omsorgstagare.

– I den nya rutinen ska kommunens undersköterskor använda komplett skyddsutrustning direkt då de har identifierat misstänkt smitta och tagit kontakt med ansvarig sjuksköterska. Sjuksköterska gör sedan bedömning om misstanke om smitta kvarstår och skyddsutrustning ska fortsätta användas, säger Mattias Ask.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons