Annons

App ska kartlägga smittspridningen i Sverige

Forskare vid Lunds universitet lanserar en gratisapp som ska hjälpa till att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset.
Publicerad 2 maj 2020

– Data från appen kan ge oss en bättre bild av sjukdomsförloppet och varför vissa bara drabbas lindrigt medan andra blir svårt sjuka och dör, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi, i ett pressmeddelande.

I appen får man svara på några enkla frågor om sin hälsa och syftet med appen är att ta reda på:

Annons

• I vilka delar av landet risken för smitta är hör, vilka faktorer som ökar risken att bli

• Vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk och hur risken påverkas av underliggande sjukdomar

• Hur fort viruset sprids i olika delar av landet.

Professor Paul Franks tror att appen och dess data kan ge beslutsfattarna värdefull inblick i hur smittsamt viruset är och hur det sprids.

– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger Paul Franks.

Informationen som samlas in när appen används ger en uppfattning om vilka symtom som är förknippade med covid-19.

– Vi vet sedan tidigare att feber, hosta och andningssvårigheter är symtom man ska vara uppmärksam på. Men uppgifter som samlats in med appen i andra länder visar att huvudvärk, muskelvärk och nedsatt lukt- och smaksinne samt diarré också kan vara symtom på smittan, säger Maria Gomez, professor i fysiologi och som tillsammans med Paul Franks har varit drivande i arbetet med att lansera appen i Sverige.

Appen ställer ingen diagnos och erbjuder ingen sjukvårdsrådgivning. Appen samlar inte in någon information om deltagarnas namn, personnummer, gatuadress eller telefonnummer. Det enda som används är de två första siffrorna i ens postnummer för att göra en sammanställning över regional smittspridning. Appen samlar inte heller in någon GPS-data.

– Allt man gör är att rapportera saker som är relaterade till dina symtom och din situation. Är man frisk vill vi veta det också! Ju fler som använder appen desto bättre, säger Maria Gomez. Vi är glada att ha forskare från Uppsala universitet i vårt team och hoppas att detta kan snabbt bli en gemensam nationell ansträngning för att bekämpa covid-19.

Film där professor Maria Gomez berättar om hur appen fungerar:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons