Annons

Arbetslösheten fortsätter att stiga

På måndagen rapporterar Arbetsförmedlingen om att arbetslösheten fortsätter att stiga och är nu på 8,1 procent. Ökningen sker främst inom tjänstesektorn. Antalet personer som varslas om uppsägning sjunker jämfört med förra veckan.
Publicerad 27 april 2020
Foto: Peter Kroon

Den senaste veckan, 20 - 27 april, har 13 689 personer skrivit in sig som arbetslösa. Flest nyinskrivna har haft arbete inom hotell- och restaurangverksamhet, försäljning och transport. Samtidigt har 6 940 personer som varit inskrivna som arbetslösa fått arbete under vecka 17.

– De viktiga ingångsjobben finns i de branscher som varslat flest personer. Detta drabbar framför allt de med kortare arbetslivserfarenhet som ungdomar och utrikes födda säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt är antalet inskrivna arbetslösa 414 495 personer, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,1 procent. Samma vecka förra året var antalet inskrivna arbetslösa 338 205, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,8 procent.

– Antalet nyinskrivna är fortsatt högt och bedömningen är att fler kommer att förlora sina anställningar. Sedan krisen inleddes i början av mars har flest personer varslats inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I Kalmar län har 617 personer varslats om uppsägning under tidsperioden 1 mars - 26 april.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons