Annons

Årets Kalmarbild 2019 är avgjord

Kalmar stads hembygdsförening har nu glädjen att presentera resultatet av tävlingen Årets Kalmarbild 2019. Tävlingen genomförs till minne av Kalmarkännaren och fotografen Skotte Linde.
Publicerad 28 februari 2020

Foto: Sune Hansson

– Intresset för tävlingen blev glädjande stort, men betydligt mindre än i fjol. 55 bilder lämnades in. De har bedömts av en jury bestående av föreningens styrelse förstärkt med fotograf Thomas Hällqvist som expert. Föreningen avser att ställa ut ett urval tävlingsbilder på Kalmar läns museum i museets kafé till sommaren, berättar Gunnar Magnusson för Kalmar stads hembygdsförening.

Annons

Juryn beskriver att de allra flesta av årets tävlande bilder är av god teknisk kvalitet och med väl valda motiv, varav flertalet kan kopplas till vår stad, Kalmar. Som väntat förekommer Kalmar Slott på många bilder, med ett antal tidigare inte sedda kameravinklar och naturligtvis en del välkända. Några bilder kan kritiseras för att inte direkt kunna kopplas till Kalmar. Juryn har dock valt att bedöma även dessa, eftersom vissa är av hög kvalitet och med litet god vilja kan sägas ha anknytning till Kalmar och naturen runt staden.

Bedömningsgrunder

Styrelsen hade i förutsättningarna för tävlingen uttalat att bilderna på något sätt skulle spegla året 2019 och Kalmar. Detta innebar en extra svårighet både för de tävlande och för bedömningen. Det medförde också att ett antal fototekniskt och motivmässigt högklassiga bilder inte kunde belönas. God teknisk kvalitet vad gäller skärpa, ljus skuggor, exponering och avgränsning av motivet var en förutsättning för att en bild skulle gå vidare till andra steget i bedömningen. Övriga kriterier framgår av utlåtandena om de prisbelönade bilderna som finns att läsa på föreningens hemsida.

Vinnare

Tävlingens 1:a, Sune Hansson, Kalmar, har skildrat ett ögonblick av en idrottstävling med löpare över Stortorget och som bakgrund vårt under 2019 nymålade, vackra och mer än 300 år gamla Rådhus med en gul taxibil som färgaccent. En mycket positiv bild av vår stad!

Foto: Ann-Marie Fingerhut

2:a kom Ann-Marie Fingerhut, Kalmar, med en bild som erinrar om Kalmars forna storhetstid som sjöfarts-, handels- och industristad. En tremastare ankrade under sommaren 2019 vid Elevatorkajen med den tidigare Ångkvarnen och Riskvarnen som bakgrund.

Foto: Helena Erngård

3:a blev Helena Erngård, Kalmar, som från Ängö fångat Varvsholmens bebyggelse med två nyligen sjösatta Sjövillor i ett förföriskt dis.

Hedersomnämnande tilldelades Lena Tallkvist, Växjö, för en bild av en humoristisk sandskulptur av en sittande groda ridande på en sköldpadda. Kalmar slott skymtar i bakgrunden.

– Nu har vi öppnat en mejladress, kalmarfoto2020@gmail.com, dit alla Kalmarälskare kan skicka in nya bilder fram till jul i år. Regler finns på vår hemsida, hembygd.se/Kalmar-stad, hälsar Gunnar Magnusson.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons