unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Artificiell intelligens införs för vårdbedömningar på 112

SOS Alarm tar fram ett nytt medicinskt beslutsstöd som ska ge den operativa personalen bättre förutsättningar att inhämta information och dra slutsatser i vårdintervjun på nödnumret 112. Nu inleder man ett samarbete med det danska företaget Corti som är ledande inom artificiell intelligens och maskininlärning.
Foto: SOS Alarm

Syftet är att förbättra precisionen i medicinska bedömningar och därmed patientsäkerheten. Ett av de första stegen i utvecklingen handlar om att upptäcka hjärtstopp med hjälp av ljudbilder, nyckelord och symtom. När metoden testades på 106 600 nödsamtal i Köpenhamn bedömde operatörerna hjärtstopp med 84 procentig korrekthet. Motsvarande siffra utan stöd var 72 procent.

SOS Alarm Maria Khorsand
SOS Alarm Maria Khorsand
Foto: Per Mikaelsson

– Våra professionella operatörer, sjuksköterskor och läkare kommer även i fortsättningen att hålla i samtalen. Men den nya tekniken kommer hjälpa våra medarbetare att fatta snabbare och mer korrekta beslut i komplexa situationer. Artificiell intelligens och maskininlärning blir på sikt en viktig del av våra medarbetares vardag vid hantering av vårdintervjuer och i bedömningen av medicinska situationer och tillstånd, säger Maria Khorsand, vd för SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Ett annat syfte med den nya tekniken är att effektivisera hanteringen av larmsamtalen så att det frigörs tid att hjälpa fler nödställda. Sverige blir först i världen att implementera systemet på nationsövergripande nivå.

– Digitaliseringen driver den tekniska utvecklingen rasande snabbt framåt och SOS Alarm vill översätta den i praktisk trygghet för medborgarna. Det nya beslutsstödet markerar starten på ett avgörande teknikskifte som introducerar nästa generations alarmeringstjänst. Vi ser en allt snabbare anpassning mot en larmhantering där olika sensorer larmar när någonting händer. Bilar som larmar är ett exempel, ett annat är smarta klockor som varnar om du har fallit, säger Maria Khorsand

Läs mer

Bekräftat fall av covid-19 i kommunal verksamhet

Emmaboda

Bekräftat fall av covid-19 i kommunal verksamhet

Smittskyddsenheten har jobbat med smittspårning under dagen.

Volvo gör reklamfilm på Öland

Öland

Volvo gör reklamfilm på Öland

Fick avslag på att stänga bron – nu har biljätten funnit en lösning.

80-åring biten av hund – ägare misstänkt för brott

Öland

80-åring biten av hund – ägare misstänkt för brott

Kvinnan som blev biten i benet ska ha fått lindriga skador.

Blåljus: Duo försökte råna kille på mobiltelefon

Kalmar

Blåljus: Duo försökte råna kille på mobiltelefon

Händelsen är rubricerad som rånförsök.

Blodig passagerare lämnade olycksplats: ”Letade med hund”

Kalmar

Blodig passagerare lämnade olycksplats: ”Letade med hund”

Föraren som orsakade olyckan är misstänkt för brott.

Trafikolycka på E22 – begränsad framkomlighet

Mönsterås

Trafikolycka på E22 – begränsad framkomlighet

Det ska handla om en singelolycka.