Arvid och Isac föreläser om sexuella trakasserier: ”Även lokalt problem”

De två studenterna Isac Myrbäck och Arvid Edén vill genom sitt UF-företag förebygga sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp. Tillsammans föreläser de på bland annat gymnasieskolor och fritidsgårdar.
– Vi vill få fram att det är ett problem även lokalt, säger Isac Myrbäck.
Publicerad 21 februari 2020
Arvid Edén och Isac Myrbäck.
Arvid Edén och Isac Myrbäck.Foto: Linus Gunnarsson

Till en början var Isac Myrbäck och Arvid Edén säkra på att de skulle sälja begagnade kläder genom sitt UF-företag 2030collective. Men när Isac läste ett instagraminlägg om den uppmärksammade Fittja-våldtäkten ändrades planen hastigt.

– Då kände vi båda två att sälja kläder kan de flesta göra. Att verkligen försöka göra skillnad och motverka ett stort samhällsproblem är viktigare och större än just det vi tänkte från början, säger Isac Myrbäck.

De två studenterna började fundera på hur de skulle kunna göra skillnad. Till slut landade de i att sätta upp en föreläsning och på så sätt kunna arbeta förebyggande mot trakasserier, ofredanden och övergrepp.

– Skolan är en så extremt stor och bra arena för just det här. Under vår skolgång har vi märkt att skolan tar upp alkohol, droger och mobbning på ett väldigt bra sätt. Men de tar inte upp så mycket om sexuella trakasserier trots att det är många ungas vardag. Vi tänkte att då kan vi hjälpa till att föreläsa för de här skolorna, säger Arvid Edén

Isac och Arvid skapade en fokusgrupp med fem killar och fem tjejer från olika gymnasieskolor runt om i Kalmar.

– Anledning till att vi använder lokala källor är för att vi vill att de som lyssnar ska känna att det här är något som berör oss och inte bara personer i Stockholm, Göteborg, Malmö eller andra länder. Det är här i Kalmar. Föreläsningen bygger mycket på fokusgruppen och andras upplevelser. Vi vill få fram att det här berör alla. Inte bara de som är utsatta för sexuella trakasserier utan även de som går och tycker att det här är inget problem som jag märker av, säger Arvid.

– Alla känner vi någon som blivit utsatt. I 90 procent av fallen är det tjejer som blir utsatta. Vi brukar säga i starten på våra föreläsningar att hälften av alla tjejer här har inne har blivit utsatta, statistiskt sett. Det är ganska sjukt, det visar att din klasskompis eller tjejkompis troligtvis har blivit utsatt. Och ska du då vara den personen som säger: ”Det här angår inte mig”? säger Isac.

Trots att de båda mest fått positiva reaktioner har de i en del fall mötts av skepsis.

– Vi har mest fått positiva vibbar, men även lite negativa kommentarer. Några har sagt: ”Är du extremfeminist och hatar på män nu?” för att vi gör det här, säger Isac

Just tongångarna mellan killar är en del av problemet som duon belyser.

– Många gånger har man hört någonting som man skrattat med åt eller tänkt att det där var inte så allvarligt. Man sitter ofta i de här killgrupperna eller chattarna och någon drar iväg någonting opassande som man låter passera. Men där kan man tänka i efterhand att man borde gått in och sagt: ”Vad håller ni på med? Det här är inte ok”. Det är lätt att vara efterklok och det vill vi ändra på – att man är klok när det händer och inte i efterhand, säger Arvid.

De har redan hunnit föreläsa för flera skolor och nu har skolor från andra kommuner och även länsstyrelsen samt länsteatern visat intresse för föreläsningen.

– Det är en av våra främsta fördelar, att vi är två killar i ungefär samma ålder som de vi föreläser för. Det är lättare att relatera till oss än om det står en äldre kurator eller skolsköterska och pratar om det här.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.