Annons

Banker får ge bolånetagare undantag från amortering

Banker ska få möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med anledning av coronavirusets spridning och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021. Det meddelar Finansinspektionen på torsdagsmorgonen.
Publicerad 2 april 2020

Foto: Thomas Enqvist / Mostphotos
Annons

För att banker ska kunna bevilja amorteringsfrihet krävs i dag att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Nu föreslår Finansinspektionen att bankerna får möjlighet att bevilja amorteringsfrihet till samtliga nya och befintliga bolånetagare med anledning av coronavirusets spridning och den kraftiga nedgång i svensk ekonomi som följer.

Det är upp till bankerna att besluta om ett enskilt hushåll ska få undantag från amortering. Förslaget kommer att skickas på remiss och tanken är att det ska börja gälla den 14 april i år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons