Barnmorskan startade ett blomstrande ridcenter

I Risinge, cirka 4km söder om Mörbylånga reser sig en gård med nybyggt ridhus, stor ridbana och stall. Om man backar tiden sex år var synen en helt annan. Från början var ridningen och verksamheten till stor del en fritidssysselsättning för Lovisa Nordström – nu är det en växande verksamhet med fullbokade grupper och ridläger.
– Färdig blir man aldrig men just nu har jag inga byggprojekt på gång, det är nog sambon tacksam för, säger Lovisa Nordström, grundare av Hälsogårdens ridcenter.
Publicerad 24 januari 2020
Foto: Privat

Lovisa Nordström

Ålder: 38 år

Familj: Sambon Emanuel, barnen Edvin och Molly samt ett 20-tal hästar

Bor: Risinge

Innan Hälsogårdens ridcenter växte upp till den blomstrande verksamheten den är idag arbetade Lovisa som barnmorska på heltid på förlossningen i Kalmar. När hon 2014 fick barn föddes inte bara lilla Edvin utan även en drivkraft att göra någonting annat.

– Jag tröttande på situationen som rådde, det var tuffa arbetsförhållanden. Våren 2014 startade jag och en kompis upp en liten verksamhet med omkring 20-30 elever. När jag var föräldraledig kände jag att jag ville satsa på det här. Vi undersökte intresset och marknadsmässigt fanns det ingen ridskola som tog barnverksamheten.

Foto: Privat

Hälsogårdens ridcenter var igång och har sedan dess bara växt sig större och större.

– I årsskiftet 2015-2016 byggde vi ett ridhus så att vi kunde jobba vintertid och på så sätt behåll personal och elever. Det har rullat på sedan dess och jag försöker utveckla en egen nisch inom ridning. Vi satsar på den pedagogiska biten och använder förskolans tänk med mycket lekinlärning.

Kan du beskriva hur ni utövar lekinlärning?

– Till exempel kör vi kurragömma med dunk i skogen. Man lär sig styra och stanna på ett annat sätt än att bara vara på ridbanan. Trots att det är stora hästar går det faktiskt att gömma sig. Ibland rider vi i skogen och letar efter bokstäver för att bilda ett ord. Det är ett bra sätt att komma igång med ridningen, att rida i naturen med tävlingar och lek för att inspirera och skapa lite jävlar anamma. Jag vill satsa på och utveckla ridsporten här nere. Man är inte i stallet på samma sätt som för 10-20 år sedan, det gäller att hitta intresset hos eleverna och göra det till en fritidsgård.

Foto: Privat

Lovisa fick 2019 årets entreprenörspris på Ölandsgalan för sin verksamhet, vilket är ett kvitto på att satsningarna hon gjort har lyckats.

– Under 2018 startade vi upp ridlekis, det är väldigt populärt. Vi har elever från två år och uppåt. Vi har 14 hästar och cirka hundra elever i veckan. Man får öka långsamt så att man fortfarande har kvar kvaliteten.

Lovisa har ett driv att ständigt förnya verksamheten och ridsporten i regionen. Ett exempel på det är satsningen på grenen ”working equitation”.

– Det är ett dressyrmoment och ett teknikmoment. Inom teknikmomentet kan det innefatta slalom, att man ska runda tunnor, rida med lans och så vidare. Det har blivit väldigt populärt, det är nästan lika stort som fälttävlan i övriga landet. Jag försöker vara först med det här nere. Det gäller att hitta nya nischer.

Foto: Privat

Vad har du för framtidsvisioner?

– Vi håller på att starta förening och gå med i svenska ridsportförbundet, det gör att vi bland annat kan anordna tävlingar. Det gör att vi kan behålla våra elever även för de som växer upp och vill tävla. För stunden känner jag mig rätt så färdigbyggd, jag vill främst att vi behåller kvaliteten men att vi kan men utöka verksamheten till fler grupper så småningom. Det rullar på bra just nu.

Du lever drömmen nu?

– Verkligen, det här är det bästa jag har gjort i mitt liv.

Foto: Privat

bild 1/7
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.