Annons

Behandlades med antibiotikasalva – hade metallfragment i ögat

Chefläkare inom primärvården har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjning av remiss till specialist vid en ögonskada.
Publicerad 14 april 2020
Foto: VIKTOR CAP

En 28-årig man hade slagit en hammare mot metall och fått plötslig smärta i ögat. Mannen sökte undersökning på en hälsocentral. Där fann man en minimal skada på hornhinnan men inget metallfragment.

Mannen hade lindriga symtom samt full synförmåga och behandlades med antibiotikasalva i ögat. Han fick rådet att kontakta vården vid försämring. Vid kontakt med en annan vårdenhet dagen efter gavs råd att fortsätta behandlingen.

Annons

Mannens syn var efter ett par dagar kraftigt försämrad. En ögonläkare undersökte mannen och fann ett metallfragment som trängt in i glaskroppen. Synen kunde räddas genom operation.

”En lärdom är att vid denna typ av skada med projektilliknande metallflisa ska ögonläkare konsulteras utan dröjsmål då det fanns risk för djup infektion i ögat”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons