Annons

Beslutat om licens- och skyddsjakt på säl: ”Skadorna på fisket ökar”

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl och tillåter skyddsjakt på knubbsäl och vikare under 2020 och början av 2021.
Publicerad 7 april 2020
Foto: Fredric Sommer

Huvudsyftet med licensjakten är att förhindra skador som gråsäl orsakar yrkesfisket och fritidsfisket i Sverige.

Det var i höstas som det licensjakt på gråsäl möjliggjordes genom en ändring i jaktförordningen. Beslutet är det första någonsin i Sverige, tidigare har endast skyddsjakt varit tillåtet.

Annons

– Vi inför nu licensjakt på gråsäl. Gråsälspopulationen är livskraftig och har haft en god tillväxt under flera år. En starkt bidragande orsak till att licensjakt införs är att skadorna på fisket ökar och har gjort så en längre tid. Sälar tar fisk ur fiskenät och förstör fiskeredskap. Tidigare har endast skyddsjakt varit tillåtet inom ett begränsat område i direkt anslutning till pågående fiske. Nu kan jakten bedrivas i större områden säger Marcus Öhman, enhetschef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Under den kommande licensjakten får totalt 2 000 gråsälar fällas. Kvoten är gemensam för hela landet och jakt får ske i de län som har kust mot Östersjön.

Dessutom beslutar Naturvårdsverket om skyddsjakt på knubbsäl och vikare, dock inte licensjakt.

– Skyddsjakt behövs för att förhindra skador som sälen orsakar. Till skillnad mot licensjakten får skyddsjakten bara ske inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. Detta för att rikta jakten mot skadegörande individer, säger Nils Mårtenson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Totalt 900 knubbsälar och 400 vikare kan fällas i den beslutade skyddsjakten.

Beslutade jakttider:

Följande jaktperioder gäller för respektive art:

• Licensjakt gråsäl: 20 april 2020 – 31 januari 2021

• Skyddsjakt knubbsäl: 20 april 2020 – 19 april 2021, med uppehåll mellan den 21 maj och 15 juli 2020

• Skyddsjakt vikare: 1 maj 2020 – 31 januari 2021

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons