Annons

Bilindustrin enade i kampen mot corona

Den 29 januari 1886 så förändrade Carl Benz hela världen när han sökte patent på sitt motorfordon. Allt sedan dess har bilen varit en rullande frihetssymbol i nöd och lust. I krig och fred. I lycka och sorg. Coronapandemin har lett till en av de största kriserna sedan bilen föddes för 134 år sedan. Fast det innebär inte att världens bilfabriker står tomma och öde. Nu tillverkas nämligen medicinsk utrustning för att rädda så många liv som möjligt.
Publicerad 19 april 2020

När världen skriker efter munskydd, skyddsvisir och respiratorer så kan man lita på en sak - att bilindustrin ställer upp. Precis som man gjorde under andra världskriget då ”the big three” i Detroit spelade en helt avgörande roll för de allierades seger. Ford tillverkade bombplan, Chrysler byggde stridsvagnar och General Motors tog bland annat fram amfibiefordonen som användes vid landstigningen i Normandie 1944. Nu återupprepar sig historien och återigen vänder sig världens ledare till bilindustrin. Alla gör stora insatser, men vi har valt ut tio varumärken som sticker ut från mängden i kampen mot coronaviruset.

Foto: CNP AB
Annons

Aston Martin

Lyxbilstillverkaren Aston Martin har tillsammans med kanadensiska Multimatic börjat tillverka ett plexiglasskydd för läkare som behandlar coronasmittade. Själva boxen täcker patientens överkropp och målsättningen är att leverera 150 exemplar i veckan. På huvudkontoret i Gaydon har man även fått in en förfrågan angående skyddskläder och det nappade företagets duktiga sömmerskor på direkt. Så snart det första varuprovet är godkänt kommer Aston Martin också att förse sjukvården med 750 plagg i veckan.

Foto: CNP AB

Ford

På hemmaplan i Michigan ska 50 000 respiratorer tillverkas på 100 dagar! Ford har verkligen lagt i en högre växel och styrt om produktionen för att hjälpa sjukvården. Efter den fjärde juli ska tempot skruvas upp ytterligare och målet är att producera 30 000 transportrespiratorer i månaden. Ford samarbetar med GE Healthcare och konstruktion kommer från amerikanska Airon Corporation. Själva maskinen jobbar pneumatiskt med lufttryck och behöver ingen ström, vilket i sin tur innebär att de även fungerar vid strömavbrott.

Foto: CNP AB

General Motors

General Motors samarbetar med Ventec Life Systems och tillsammans ska man bygga 40 000 respiratorer på blott fyra månader. USA:s största biltillverkare har på rekordtid byggt om sin fabrik i Kokomo, Indiana, och där jobbar tusen anställda i treskift med produktionen. Varje respirator består av sjuhundra delar och 95 procent av dessa tillverkas av General Motors själva. När väl USA fyllt sitt behov så är förhoppningen att även kunna hjälpa andra länder.

Foto: CNP AB

Lamborghini

Annons

Regeringen drog i handbromsen och en hel nation står stilla. Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av den pågående coronapandemin och samtidigt som Lamborghini stängde ner sin bilproduktion så har en helt ny idé dykt upp. Vårdpersonalen skriker efter skyddsmaterial och sömmerskorna hos Lamborghini syr nu munskydd med tyg från bilarnas inredning. Målsättningen är att tillverka tusen exemplar varje dag, vilka sedan doneras till sjukhus. Även företagets 3d-skrivare i Sant´Agata Bolognese går varma och matar ut 200 skyddsvisir varje dygn.

Foto: CNP AB

Land Rover & Jaguar

Att transporterna fungerar i kristider är något som Jaguar och Land Rover tagit fasta på. Engelsmännen ställer upp med inte mindre än 308 fordon till olika hjälporganisationer runt om i världen, däribland Röda Korset. Det handlar främst om att leverera mediciner och mat till personer i riskgrupper - men även sjuktransporter. Jaguar och Land Rover samarbetar dessutom med den brittiska regeringen och har ställt sina ingenjörer till förfogande. Man tillverkar även 5000 skyddsvisir i veckan till läkare och sjuksköterskor i frontlinjen.

Foto: CNP AB

McLaren

McLarens Formel 1-ingenjörer har tagit fram en högriskmask till akutläkare. Utrustningen består av en heltäckande skyddshuva med inbyggd friskluftsfläkt som skyddar mot covid-19. Hela 99,95 procent av alla luftpartiklar filtreras bort tack vare det inbyggda FFP3-filtret och själva fläktenheten sitter tillsammans med batterierna i en midjeväska. McLaren gör arbetet tillsammans med University of Southampton och ritningarna är offentliga. Därmed kan alla som har möjlighet hjälpa till med tillverkningen.

Foto: CNP AB

Seat

Seat tog fram tretton prototyper på en vecka och nu står den slutgiltiga respiratorn färdig – vid namn Oxygen. Produktionen ska påbörjas i spanjorernas Martorell-fabrik strax utanför Barcelona och därmed har Leon-tillverkningen fått maka på sig. Själva respiratorn förlitar sig på delar från växellådor och en modifierad vindrutetorkarmotor. Andningsmaskinen är konstruerad i samarbete med Protofy xyz och nu jobbar 150 anställda med att säkerhetsställa att landets hårt belastade sjukvård får den livsnödvändiga utrustningen.

Annons

Foto: CNP AB

Skoda

Skoda slösade inte någon tid innan man ryckte in och hjälpte landets sjukvård. Tjeckerna gick från ord till handling på under en vecka och deras andningsmask produceras med hjälp av 3d-skrivare. Totalt kan sextio enheter om dagen tillverkas och halvmaskerna görs i samarbete med Czech Technical University i Prag. Utrustningen ger maximalt skydd i FFP3 och såväl mask som partikelfilter kan återanvändas bara man sköter desinfektionen. Skyddet uppgår till 99,9 procent, vilket naturligtvis uppskattas av landets sjukvårdspersonal.

Foto: CNP AB

Tesla

Att använda befintliga bildelar har sina fördelar - man känner till materialet, kvalitén och oftast finns produkterna på lagerhyllan. Hos Tesla är kreativiteten på topp och elbilstillverkaren tänker påbörja produktionen av respiratorer i sin New York-fabrik. En första prototyp står redan klar och själva touchskärmen tillika monitorn som visar lungaktiviteten kommer direkt från Model 3. Även all elektronik är hämtad från bilproduktionen och därmed kan man slopa många hårt eftertraktade komponenter som ordinarie tillverkare av medicinteknisk utrustning är i behov av.

Foto: CNP AB

Volkswagen

Vi har redan berättat om tre varumärken inom jättekoncernen – Lamborghini, Seat och Skoda. Men faktum är att även pappa Volkswagen gör enorma ansträngningar i coronapandemin. Tyskarna har redan levererat hundratusentals andningsskydd samt skyddskläder till sjukvården i de hårdast drabbade länderna – allt till ett värde av 400 miljoner kronor. Volkswagen förfogar över femtio professionella 3d-skrivare och alla används i hjälparbetet. Man serverar dessutom mat till behövande, ordnar med bilar till hjälporganisationer och skänker i första läget tio miljoner kronor till Röda Korset.

Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson / © CNP AB
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons