Annons

Brandskyddsföreningen manar till försiktighet

Enligt Brandskyddsföreningen gör Kalmar läns räddningstjänster extra många utryckningar i april, till stor del av oförsiktig eldning.
Publicerad 28 april 2020

Brandskyddsföreningen manar invånarna i Kalmar län till försiktighet då flera gräsbränder redan härjat i delar av landet. Bara i Kalmar län rycker räddningstjänsten ut till närmare 70 bränder under april månad varje år. En av anledningarna är att många eldar ris och grenar den månaden, inte minst under Valborg.

– Eld kan sprida sig snabbt, speciellt om en gnista flyger iväg och hamnar i torrt fjolårsgräs. Många tror att de kan hantera en eld eller en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av just eldning utomhus. Många bränder skulle kunna undvikas om fler hade koll på vad man ska tänka på och följer våra tips, säger Lars Brodin, expert och brandingenjör på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Annons

Brandskyddsföreningens fem bästa tips för säkrare majbrasor:

1. Får du elda eller råder det eldningsförbud?

I år är det ovanligt torrt i delar av landet vilket ökar risken för att en brand ska sprida sig och flera län har infört eldningsförbud inför Valborg. Besök kommunens hemsida för att kontrollera vad som gäller just där du bor. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs också tillstånd från polisen.

2. Bygg en bra brasa

Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur. Iakttag också stor försiktighet i användandet av brännbar vätska till att starta branden.

3. Utrusta dig

Ha en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa räddningstjänsten.

4. Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons