Brist på kvarnreparatörer: ”Måste göra något”
Väderkvarnarna är bland de äldsta byggnaderna på Öland och det krävs stor kunskap om material, reparationsteknik och funktion för att kunna reparera en väderkvarn på rätt sätt. Nu har Ölands Kvarnförening beviljats 150 000 kronor i stöd för att en kvarnreparatörutbildning ska bli verklighet.
– 2008 utbildades ett sex kvarnreparatörer som blev diplomerade av länsstyrelsen och länsmuseet. Nu är det inte många kvar – bäst före datum har passerat. Det är egentligen bara en aktiv kvarnreparatör kvar. Därför ser vi inom Ölands Kvarnförening att vi måste göra något för att hantverket ska leva kvar. Vi tagit upp i vår verksamhetsplan att vi måste utbilda nya som kan reparera på rätt sätt, säger Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.
Är det många kvarnar som är i behov av reparation?
– Å hu ja! Det är det faktiskt, men det är en fråga om att få bidrag till reparationer. Det kostar en del att reparera en väderkvarn. Utan kvarnreparatörer kommer väderkvarnarna att må dålig, det är ingen bra pr för Öland.
Hur ser utbildningen ut?
– Det är ett program upplagt på 33 dagar. Det är teori och praktik där man får lära sig hur man reparerar en väderkvarn på rätt sätt. Man får bland annat lära sig om alla olika virkesslag som är i en väderkvarn och hur man gör en vinge på rätt sätt. Det vanligaste som behövs repareras är vingarna och gångåsen (vingaxeln). Vi har en detaljerad utbildningsplan baserad på erfarenheter. I utbildningen kommer man även att få lära sig att mala i en kvarn. Det är det inte många som kan längre, de kan jag nog räkna på mina vänstra hand.
Den som är intresserad av att delta i kursen kan höra av sig till Kennerth Gustafsson, Ölands Kvarnförening.
Bakgrund
Stiftelsen har tillkommit genom en sammanslagning av Kungafonden och Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, som skapades genom insamlingar till kungens 70- och 80-årsdagar.
Dagens fond drivs i form av en stiftelse. Fonden följer idag de stadgar som antogs 1973 och högsta beslutande över fondens medel är Hans Majestät Konungen.
Fondens ändamål är att verka för befästande och främjande av svensk kulturminnesvård och humanistisk forskning med närliggande intresseområden.