1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Cykelgäng startade alternativ till Vasaloppet

I fjol startade kompisgänget från Södermöre MTB upp ett eget lopp som ett alternativ till Vasaloppet – Gustav Vasa-trampet.
Start vid Vasastenen samtidigt som starten i Sälen kl. 08:00. Totalt 24 startande.
Foto: Niclas Ax

Loppet går från Vasastenen på Stensö till Sandvik, Vassmolösa, Tvärskog, Moskogen och sedan tillbaka till Vasastenen igen.

– Det var dåligt med snö och många brukar göra Vasaloppet. Då tänkte vi att vi kan väl också ha ett Vasalopp men på cykel. Vi har har också anknytning till Gustav Vasa med landstigningen på Stensö, Anders Adolfsson, en av initiativtagarna.

Jessica Eliasson drar ”Den snabba gruppen”.
Foto: Niclas Ax

Förra året deltog 17 stycken cyklister och 13 kom i mål. I år ökade deltagarantalet till 24 stycken och 20 av dessa lyckades ta sig hela vägen runt. Deltagarna var uppdelade i tre olika grupper: ”Den snabba gruppen”, ”Den bättre gruppen” och ”Blommor och bin-gruppen”.

Gustav Vasa-trampet är 90 kilometer långt med varierat underlag – asfalt, grusväg, skogsväg och stig. Loppet börjar med att alla cyklister dunkar handen på Vasastenen innan de far i väg.

– Det här är lite tuffare än Cykelvasan som jag kört fem gånger. I år hade vi strålande sol på morgonen ner mot Sandvik, kustremsan där var helt fantastisk. Sen mulnade det på lite vid Vassmolösa. Vid Tvärskog är det mest stigar och marken är lite sur där, det blir lite tungcyklat.

Håkan Sjöstrand drar ”Den snabba gruppen”.
Foto: Niclas Ax

Den sista cyklisten dunkade handen på Vasastenen cirka fem timmar efter starten. ”Den snabba gruppen” höll en snitthastighet på 21 km/h, ”Den bättre gruppen” hade ett snitt på 18,5 km/h och gruppen ”Blommor och Bin” kom i mål med en snitthastighet på 18 km/h.

Gruppen ”Blommor och bin” har gått i mål. Från vänster: Anders Adolfsson, Anders Johansson, Björn Gustavsson, Lotta Johansson och Per Ekbladh.
Foto: Niclas Ax

Blir det ett Gustav Vasa-tramp även nästa år?

– Vi ska försöka hålla det som en tradition. Alla var glada och vill vara med nästa år igen.

Finns planer på att göra det större?

– Ja, det finns det. Det är ett problem med snön och det måste finnas ett alternativ till Vasaloppet. Nästa år ska vi försöka sikta på 40 personer, då kan man fortfarande hålla det i en ask. Sen om vi kommer upp där över behövs nog mer resurser och support.

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Nöje

Aldestam fixar kräftskiva: ”Blir mest exklusiva i mannaminne”

Efter inställda middagen – partyfixaren löser privat fest.

Nyheter

Färre företag får coronastöd i Kalmar län än i andra regioner

Det går fortfarande att ansöka om omställningsstöd. 105 företag i Kalmar län har hittills fått dela på nästan fem miljoner kronor. Men Kalmar län är i botten av listan.

Nyheter

Video: Så gör du egen glass – med bara tre ingredienser

Du behöver varken glassmaskin eller vara en stjärna i köket för att lyckas men denna enkla, men väldigt goda glass! Den görs nämligen på bara tre ingredienser.

Öland

JUST NU: Misstänkta Bödarånare släppta

Under tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren Kjell Jannesson att de båda misstänkta släpptes vid 14-tiden.

Nyheter

Antalet nya företag ökade i juli

Allt fler väljer att starta eget företag. Under juli månad gick antalet nyregistrerade företag i Kalmar län upp.