Annons

Dags att sätta spaden i jorden

För mig hör påsk och trädgård ihop. Påsken är ett ypperligt tillfälle för att mysa och fixa i trädgården. För många är det första gången för säsongen då vi går ut och sätter spaden i backen.
Publicerad 11 april 2020

Det är mycket vi vill hinna med. Jag älskar listor och jag älskar ännu mer att bocka av fina listor – yes den ska vara fin och gärna med en inspirationsbild när vi ändå är igång! Helst skapar jag delmål för olika punkter och sätter alla punkter utefter prioritering. Prioriteringslista har jag även börjat skicka med till de kunder vars trädgårdar jag ritar förslag till, något som varit väldigt uppskattat.

Prioritera alltid platser där du är, stråket mellan uppfarten och entrén är den viktigaste av alla platser i din trädgård. Du ska komma hem och få en skön känsla i kroppen när du tar första steget in i din trädgård. Ta en stol, en kopp kaffe, block och penna och sätt dig vid din entré och skriv ner vad du tycker mest om med platsen. Klura på om du passerat någon vacker entré, vad hade den som saknas här? Kan du översätta det till din entré?

bild 1/6
Inspiration till påskens dukning!
Grunda med en tidning.
Mät med hjälp av en blompinne, 33 cm.
Rita i gräsmattan med mjöl.
Hitta runda formen för rabatten med hjälp av vattenslangen.
Mät ut rabatten med raka linjer.
Inspiration till påskens dukning!
Grunda med en tidning.
Annons

Duka upp utomhus – ta en extra filt om det är kyligt. Kanske ta hem mat från favoritstället och avnjuta maten i trädgården? Ta tillfället i akt och se dig omkring, vad har du för mål i trädgården under våren. Vilka färger vill du se på blommorna i krukorna? Kanske ska du föryngra den där busken? Göra iordning ett köksland? Skriv ned vad du äter mycket av som du också kan odla i ditt nya köksland. Kolla in Sara Bäckmos youtube-kanal för riktigt bra odlartips!

Nu är också tiden för första rens-omgången i landen, det ger perennerna ett försprång och gör att de skuggar ogräset som inte lika enkelt tittar upp under utbredda perenner. De höga gräsen bryter du av nu när du ser att det tittar upp lite gröna nya strån i basen. Använda händerna som en borste och krafsa ur stubben på gräset för att få bort vissna strån.

Bor du i lägenhet? Ta med en picknickkorg och njut av maten på någon av alla våra vackra platser i naturen. Jag har flera smultronställen och delar med mig av dem här bredvid. Har du andra vackra smultronställen så blir jag jätteglad om du vill dela med dig – du hittar mig på Trädgårdsmakeri’s instagramkonto.

Lite tips inför att du ska sätta spaden i backen:

Planerar du att sätta en häck om några veckor? Gräv diket nu och tillför jord och kogödsel så är det bara att sätta igång när plantorna kommer. För att enkelt hålla samma avstånd mellan plantorna, oftast är det tre per meter, så brukar jag klippa av en blompinne på 33 centimeter. Då behöver jag inte leta efter rätt avstånd på tumstocken vid varje planta.

”Stråket mellan uppfarten och entrén är den viktigaste av alla platser i din trädgård”
Josefin Smedberg, trädgårdsarkitekt

Ska du gräva en ny rabatt i trädgården så brukar jag spänna upp ett snöre mellan två eller flera spadar för att dels se storleken och för att sen kunna sätta spaden längst en rak linje – ett annat trick är att rita rabatten med mjöl. Favoriten är nog ändå att dra fram vattenslangen. Testa olika former, kika hur det ser ut från köksfönstret, den kanske ska det vara lite större eller lite mer åt höger? Underbara vattenslang! Har jag vart på besök i din trädgård känner du säkert igen att jag dragit fram vattenslangen eller kanske andra trädgårdsredskap för att skapa en bild av resultatet innan vi börjar gräva.

Är planen en ny spaljé? Sätt då ner två spadar, ett spätt eller vad du har tillgängligt vid stolparnas tänkta placering. Ska vi ha fler stolpar eller kanske ta bort en? Ta sen hjälp av en familjemedlem och placera hen vid splajén och dig själv vid den plats där du kommer att blicka mot spaljén. Sen mäter du höjden. Om spaljén är upp till axeln så ser vi grannens vackra rosenbuske men döljer den nötta stigen mellan tomterna.

Är det så att du ska plantera en buske på en väldigt torr eller väldränerad plats så brukar jag grunda med en tidning. Först gräver jag en rejäl grop, ju större desto bättre. Sen fyller jag gropen med vatten så att gropens alla ytor får suga åt sig fukt. – Annars dricker den omkringliggande jorden upp fukten från den nyplanterade busken. Sen lägger jag ned tidningen och fyller på med bra jord. Jordens pris följer kvalitén, köp en bra jord nu när du investerat i så vackra plantor! Sen planterar du och vattnar. Är det en stor buske kan den behöva stöd, träd vill alltid ha stöd. Detta för att rötterna inte ska ryckas av när vinden tar tag i trädkronan, innan växten hunnit etablera sig och förankrat sig i jorden ordentligt.

Till sist vill jag bara påminna alla om att fundera på hur ni kan spara på vattnet till trädgården. Har ni vattentunnor som samlar upp allt vatten från taken? (Hustak, garage, ladugården, växthuset) Koppla gärna in en utkastare på stupröret så ni kan leda vattnet till tunnan, ni kan se en bild på detta på Trädgårdsmakeri’s instagram. Har du tips på någon som säljer vackra vattentunnor så hör av er – vi är många som undrar!

Ta hand om er och hör av er om ni vill prata trädgård!

Annons

Kom ihåg att stanna upp och njuta!

Josefins smultronställen för picknick

• Stensö

• Svinö

• Oletveten

• Värsnäs

• Krusenstiernska

Josefin Smedberg
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons