Annons

Därför skiljer sig siffrorna gällande covid-19 i länet

Antalet avlidna personer i covid-19 i Kalmar län skiljer sig åt i olika redovisningar. Nu förklarar Region Kalmar län varför det förekommer olika siffror.
Publicerad 15 maj 2020

Skillnaderna kan bero på flera faktorer; om det är en person med bekräftad covid-19-infektion eller inte som avlidit, om dödsfallet har skett på sjukhus, på särskilt boende eller i hemmet och när dödsfallet rapporteras in i olika register.

– Det kommer under lång tid tyvärr att förekomma olika uppgifter. Det betyder inte att någon siffra är fel, utan helt enkelt att det finns olika rapporteringsvägar och kriterier. Egentligen är det först när pandemin är över som det går att få en gemensam och samlad bild, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Varje dag redovisar Folkhälsomyndigheten en uppdatering kring dödsfall där covid-19 har bekräftats vid provtagning. I de siffrorna finns dock en viss eftersläpning eftersom det inte råder anmälningsskyldighet till smittskyddsläkaren vid dödsfall. Folkhälsomyndighetens register över bekräftade fall samkörs också regelbundet med befolkningsregistret för att identifiera avlidna. För Kalmar läns del innebar det att totalt 25 dödsfall redovisades vid fredagens uppdatering.

Socialstyrelsen redovisar statistik utifrån registreringar i dödsorsaksregistret. Den statistiken grundar sig på vad läkaren skriver i dödsorsaksintyget. Den statistiken omfattar både dödsfall där provtagning skett och sådana som bygger på en klinisk bedömning av symtom. Läkaren har därefter tre veckor på sig att skicka in dödsorsaksintyg till registret. Fram till den 12 maj hade 31 dödsfall i Kalmar län registrerats med bekräftad eller misstänkt covid-19 som dödsorsak.

Region Kalmar län meddelar att de tidigare haft som ambition att redovisa utifrån samma kriterier som Folkhälsomyndigheten men att det visat sig bli allt svårare att säkerställa korrekta siffror. Därför övergår nu Region Kalmar län till att enbart redovisa antalet som avlidit på länets sjukhus i covid-19 och vid dödsfallet var folkbokförda i Kalmar län. På fredagsmorgonen rörde det sig om 18 personer.

Fram tills fredagsmorgonen hade 2006 personer testats vid det mikrobiologiska laboratoriet i Kalmar. Totalt har 244 länsbor konstaterats ha covid-19. På fredagen var totalt 38 personer inlagda på sjukhus i länet, varav två vårdades på intensivvårdsavdelning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons