De skrev låt för att hjälpa andra: ”Vi har lite olika förhållanden till våra psykiska sjukdomar”

Vännerna Isak Thern och Filip Rörström, uppvuxna i Kalmar och på Öland, träffade varandra 2016 när de spelade i en musikal tillsammans. Det tog inte lång tid innan de fann varandra – kanske för att de hade mer gemensamt än de först kunde ana.
Publicerad 11 maj 2020
Filip Rörström och Isak Thern.
Filip Rörström och Isak Thern.Foto: Privat

– Både Filip och jag har upplevt psykisk ohälsa, ätstörning och livs- och dödsångest. Filip från att han gick i mellanstadiet och jag har känt mig fel, missförstådd och utstött sen jag var sju år. När jag var 16 år drabbades jag av cancer, hjärntumör, som gav mig en hjärnskada. För två år sedan, när jag var 25 år, förstod jag att jag troligen har haft autismspektrumtillstånd (AST) i hela mitt liv, säger Isak Thern.

Trots att vännerna har mycket gemensamt har de tagit olika vägar i att hantera sina utmaningar i livet.

– Vi har lite olika förhållanden till våra psykiska sjukdomar. Mina djupaste kom efter min tonårscancer med hjärnskadan och en dysfunktionell kropp och hjärna. Min livsångest föddes där i spåren efter cancern och det fick mig att förstå att jag nog hade AST. Filips ångest föddes ju successivt under samma tid. Han pratade mer med barn- och ungdomspsykiatrin. Sammanfattningsvis har Filip har mått bättre av att prata inåt och jag har mer behövt att prata utåt om det.

Under uppväxten visste inte Isak vad han ville göra med sitt liv. Det var först när han blev vuxen och började jobba för Barncancerfonden och andra välgörenhetsorganisationer han förstod vad han ville göra.

Foto: Privat

– En stor hjälp var när jag kunde börja skämta om mig själv och mina psykiska samt fysiska problem. Men också att kunna ställa mig på scen och berätta och gestalta det.

Tillsammans har de nu gjort låten ”Du Äger” för att samla in pengar till Barnhjärnfonden och psykisk ohälsa bland barn och unga. Ämnen som både Isak och Filip har nära relation till.

– Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Ännu fler kämpar dagligen med de utmaningar som psykisk ohälsa medför. Nyligen rapporterades det om att den psykiska ohälsan har ökat kraftigt bland barn och unga mellan 10-17 år. Under endast en tidsperiod på tio år, har andelen inrapporterade fall ökat med över 100 procent. Detta är en fruktansvärd utveckling. Ingen ska växa upp med livs- och dödsångest.

Vad hoppas ni uppnå med låten?

– För varje spelning på Spotify genereras några ören till Barnhjärnfonden och deras viktiga arbete. Vill man hjälpa till ännu mer finns låten att köpa på Google play. Vi vill att alla lyssnar, fuldansar loss, delar och visar andra att man ska vara stolt över att äga sitt liv och inte bry sig om hur det ser ut. Det kan ingen ta i från en.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.