De uppmärksammar mäns våld mot kvinnor

För sjunde året i rad uppmärksammar Kvinnojouren Kalmar internationella kvinnodagen den 8 mars med ett evenemang i Glasannexet i Kalmarsalen. Temat för i år är ”Våldet är inte bara fysiskt”.
Publicerad 22 februari 2020
Antonia jobbar ideellt inom Kvinnojouren i Kalmar.
Antonia jobbar ideellt inom Kvinnojouren i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

– Det innebär att vi vill uppmärksamma att mäns våld mot kvinnor innebär så mycket mer än fysiska skador. Den omedelbara reflektionen är att våld är det som känns och syns utanpå, men det psykiska våldet är det som sätter mest långvariga spår och ger en negativ effekt under lång tid efteråt, säger Pernilla, styrelseordförande Kvinnojouren Kalmar.

År 2019 hade Kvinnojouren Kalmar totalt 949 olika insatser varav 248 stödsamtal.

– Du märker det inte till en början. Det kan vara att han kommer och hämtar dig när du är ute, tittar i din telefon och att han inte tycker om dina väninnor. Det börjar oskyldigt och så småningom blir du ensam och isolerad, säger Antonia, styrelsemedlem Kvinnojouren Kalmar.

Huvudföreläsare i år är den tidigare världsartisten Pandora som gästar med sin föreläsning ”Trust me – Vem kan man lita på?” där hon berättar om hur hon blev våldsutsatt under sin karriär. Dessutom kommer evenemanget innehålla en omvärldsanalys och framträdanden av lokala körer och artister.

Foto: Kvinnojouren Kalmar

I år hoppas Kvinnojouren att man kan locka nya och gärna unga besökare.

– Vi har ju vårt skyddande boende och tar hand om våldsutsatta kvinnor. Sen har vi under förra året utökat vår våldsförebyggande arbete rejält och det vänder sig naturligt till unga. Vi ser väldigt gärna en ny grupp av besökare. Vi vill vända oss till den breda allmänheten just för att sprida kunskap och information om våld i relationer och mäns våld mot kvinnor, säger Pernilla.

– Det finns ett stort behov av att höja kunskapen om detta i samhället. Det är viktigt att prata om det, utbilda och belysa, säger Antonia.

Evenemanget avslutas med mingel där ett antal vänföreningar är på plats och berättar om sitt arbete. Det är fritt inträde och det är först till kvarn som gäller.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.