De vill bidra till ett hållbart samhälle genom Kalmar refill

Kalmar kommun har startat upp initiativet Kalmar Refill – ett initiativ där restauranger, hotell och caféer erbjuder gratis påfyllning av vattenflaskor.
Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 5 mars 2020
Ullis Bramstedt, Kalmar konstmuseum, Johanna Svensson, Blomsterlandet, Åsa Mård, Calmar Stadshotell, Anette Söderström, First Hotel Witt och Trond Nordby, Slottshotellet.
Ullis Bramstedt, Kalmar konstmuseum, Johanna Svensson, Blomsterlandet, Åsa Mård, Calmar Stadshotell, Anette Söderström, First Hotel Witt och Trond Nordby, Slottshotellet.Foto: Kalmar kommun

Syftet är att minska användning och transport av vatten, och bidra till ett mer hållbart samhälle. Förslaget kommer från en motion som Måns Linge (M) lämnade in till fullmäktige under förra året och fick bifall på.

– Idén kommer från Storbritannien där ett liknande initiativ finns som heter UK refill. Det är 17 stycken aktörer med just nu, de är jättepositiva och tycker det är en självklarhet, säger Frida Gustafsson, Strateg Ekologisk hållbarhet vid Kalmar kommun.

Aktörerna som är med på initiativet får en symbol de kan sätta på sin lokal som visar att folk kan fråga om påfyllning av vatten.

– Det kanske kan vara obekvämt att fråga om vatten där de säljer dricka. Det här ska göra det lättare för folk att fråga om vattenpåfyllning.

Foto: Kalmar kommun

Några som är med på initiativet är Kalmar konstmuseum, Blomsterlandet, Slottshotellet, First Hotel Witt och Calmar Stadshotell.

– Det ligger i tiden att minska plastanvändningen. Vi har länge erbjudit att fylla på vatten hos oss, men på detta sättet kan fler utnyttja det, säger Ullis Bramstedt från Kalmar konstmuseum i ett pressmeddelande.

– Ska vi få ned plastanvändningen behöver vi alla hjälpas åt – dessutom har Kalmar kranvatten av världsklass. Det finns ingen orsak att köpa vatten på flaska, tillägger Johanna Svensson från Blomsterlandet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.