Det blir länets första kulturreservat

Publicerad 10 mars 2020

Kalmar län har fått sitt första kulturreservat. Stensjö by i Oskarshamns kommun blir det 35:e statliga kulturreservatet i Sverige. Länsstyrelsen och Vitterhetsakademin anser att det är viktigt att säkra det långsiktiga skyddet för Stensjö by genom att göra byn och dess marker till kulturreservat.

Kulturreservat är en skyddsform som infördes i miljöbalken 1999. Syftet är att landskap som är präglade av människans långvariga bruk och historia ska kunna få ett lika starkt skydd som naturreservaten.

"Stensjö by har varit ett populärt besöksmål i mer än ett halvsekel och Vittersakademien vill fortsätta utveckla området. Den samlade klungbyn, de små åkerlapparna, de blomrika vägrenarna, en och en halv mil hankgärdesgård och vidsträckta naturbetesmarker ger en bild av ett svunnet jordbrukslandskap och upplevs varje år av tusentals besökare”, skriver Länsstyrelsen.

Vitterhetsakademin kommer som vanligt att sköta om reservatet med hjälp av en särskild skötselplan och Länsstyrelsen kommer att se till att den följs.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.