Duo startar lokal resebyrå

Efter 13 gemensamma år på resekedjan Big Travel, tar nu duon Tinna Berg och Anna Bäckman, klivet och startar en egen lokal resebyrå i Kalmar, i en tid då resebranschen har det tufft.
Publicerad 7 februari 2020
Tinna Berg och Anna Bäckman har arbetat ihop i 13 år. Nu lämnar de den stora resekedjan Big Travel bakom sig och startar en ny resa med en egen lokal resebyrå i form av Berg & Bäckman.
Tinna Berg och Anna Bäckman har arbetat ihop i 13 år. Nu lämnar de den stora resekedjan Big Travel bakom sig och startar en ny resa med en egen lokal resebyrå i form av Berg & Bäckman.Foto: Sara Jonasson

– En del har frågat hur vi vågar starta nytt när andra byråer lägger ner, men vi tror på vår affärsidé som en modern resebyrå med ett smalare urval. Vi behöver inte erbjuda hundra alternativ till kunden, med vår erfarenhet har vi redan gjort urvalet och vet vad som fungerar, förklarar Tinna och Anna.

Det är en bubblande energi som omger duon såhär i starten av deras första egna företag, en resebyrå för både företag och privatkunder. Startskottet för resebyrån Bäckman & Berg gick i början av veckan och har sedan dess följts av flera möten med olika intressenter, fotograf, webbföretag och andra aktörer.

De beskriver sin affärsidé som den moderna och lokala resebyrån med många års erfarenhet i branschen, många resor i bagaget och en stark trovärdighet hos sina kunder.

– Vi ser värdet i våra kundrelationer, det gör inte de stora kedjorna på samma sätt. Bokar du en resa via en byrå i Stockholm vet de sällan vem du är och de behöver inte möta dig på stan efteråt, konstaterar Tinna.

Så fungerar det dock inte i Kalmar och andra mindre städer, anser de.

– Vi finns för kunden både innan, under och efter resan. Vi vet att det där lilla extra gör skillnad.

Kunderna är både privatpersoner och företag och ofta båda delarna.

– Det gör att behovsanalysen går snabbt, vi vet vart kunden har rest tidigare och vilka upplägg som fungerat bra och vad som kan passa nästa gång, beskriver Anna.

Att resebranschen har det tufft är de båda väl medvetna om, men det skrämmer inte den här duon.

– Vi har också varit kritiska mot branschen och sett vilka utmaningar den mött genom internet. Men idag använder många internet för att söka resor men vill ändå ha en trygghet som en resebyrå erbjuder.

Klimatfrågan och flygskammen är också ämnen som snabbt dyker upp i deras bransch.

– Just flygskammen är särskilt stark i Sverige. Men jag tror och hoppas att vi blir mer kritiska i vårt urval, och resebranschen är en bransch som arbetar hårt för att utveckla sitt hållbarhetstänk, och har gjort länge, konstaterar Tinna.

När det gäller resetrenderna för 2020 ser duon en tydlig minskning på resorna till Asien, i och med coronaviruset.

– Effekten av det blir istället att resor åt andra hållet, som USA, Kanada eller Sydafrika, tenderar att öka, beskriver de.

– Kryssningsresor står sig fortsatt starkt. Det är en riktigt bra lösning för generationsresor. Alla är nära varandra men man måste inte umgås dygnet runt för det, beskriver Anna som själv har gjort 11 kryssningar och kollegan Tinna har gjort 19.

I början av mars öppnar Bäckman & Berg upp sitt kontor som kommer att ligga någonstans på Kvarnholmen.

– Mer än så avslöjar vi inte ännu, och vi kommer att jobba mobilt fram till dess.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.