Filmtipset

Effektfull och skrämmande aktuell titt på alternativt 40-tal

Publicerad 3 maj 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: HBO Nordic

The Plot Against America (Miniserie, ute nu på HBO Nordic)

Författaren och journalisten David Simon har genom åren blivit lite av en legend inom tv-världen. Med sitt ikoniska magnum opus “The Wire” (tidernas allra bästa serie, enligt undertecknad) och framgångar som “Treme”, “Show Me a Hero” och senast “The Deuce” har han gång på gång visat att han är en mästare på att blåsa nästintill dokumentärt liv i sina krutdurkar till berättelser. Han väver storslagna och komplexa karaktärsporträtt och använder fiktionens makt för att kunna hålla upp en spegel som blottlägger samtidens skavanker med bitande träffsäkerhet.

Med “The Plot Against America” gör han något liknande, dock med en helt annan metod än vi har sett tidigare. Tillsammans med sin frekventa manuspartner Ed Burns adapterar han här Philip Roths roman med samma namn, en bok som skildrar hur illa det kunde ha gått om presidentvalet i USA år 1940 hade slutat annorlunda. I verkligheten vann Franklin D. Roosevelt för att sedan ta sig an Hitler, men i bokens och seriens verklighet är det flygpionjären tillika antisemiten Charles Lindbergh som går segrande ur racet. Lindberghs popularitet var enorm efter att han blev den första människan att flyga flygplan ensam över Atlanten och i Roths berättelse använder han det för att bygga en nazi-vurmande politisk plattform. Hur han vinner valet och öppnar dörrarna för fascism, nazism och öppen xenofobi i USA ses ur en judisk familjs perspektiv.

Familjens medlemmar spelas bland annat av Morgan Spector, Zoe Kazan och Winona Ryder och det är fullkomligt hjärtskärande att se skildringen av hur deras älskade land sakta vänder sig emot dem och punkterar deras trygghet. Deras porträttering av den förtvivlan och kamp som de får genomgå är makalöst drabbande och Roths och Simons sylvassa material känns tragiskt nog aktuellt i vår tid. Narcissistiska världsledare som gör populism till ett vapen och bygger sin politik kring xenofobi är tyvärr långt ifrån en fantasi. “The Plot Against America” är inte blyg för att visa hur otroligt illa det kan sluta. En lika fenomenal som skrämmande miniserie.

Viktor Jerner