Elever samlade in pengar genom Jennyhjälpen

För andra året i rad engagerade sig eleverna vid estetiska programmet på Jenny Nyströmsskolan i Musikhjälpen. Detta genom att producera sin egen variant - Jennyhjälpen.
– Det är roligt att vara engagerad i Musikhjälpen, att få göra något i skolan som betyder något på riktigt, säger Moa Turesson.
Publicerad 3 januari 2020
Från vänster: Gustav Wickström, Herman Sellerberg, Ingela Fyreskär, Ellen Yngwe, Hilma Årestedt, Moa Turesson, Julia Rydberg och Nellie Johansson.
Från vänster: Gustav Wickström, Herman Sellerberg, Ingela Fyreskär, Ellen Yngwe, Hilma Årestedt, Moa Turesson, Julia Rydberg och Nellie Johansson.Foto: Linus Gunnarsson

Vid ena entrén på skolan har ett litet rum rustats upp till en fullvärdig studio där eleverna kan nå ut till sina lyssnare och tittare.

Årets tema för Musikhjälpen är Sex är inte ett vapen. Ett ämne som är lika tungt som viktigt att belysa.

– Man har inte riktigt hört om sexuellt våld i krigsdrabbade områden. Det är viktigt att uppmärksamma det. Vi har haft flera förberedelsemöten och försökt hitta gäster att intervjua, det har inte varit det lättaste, säger Nellie Johansson

Till slut lyckades man boka upp flera intervjupersoner som kommer och gästar Jennyhjälpen.

– Två gäster jag ser fram emot är Zaida Cataláns mamma och syster. Det är den intervjun som vi har lagt mest förberedelse kring. Det är ett tungt ämne och känsligt, säger Ellen Yngwe

Hilma Årestedt, Ellen Yngwe och Moa Turesson diskuterar dagens sändningar.
Hilma Årestedt, Ellen Yngwe och Moa Turesson diskuterar dagens sändningar.

Förra året samlade Jennyhjälpen in omkring 10 000 kronor, en summa man hoppas kunna slå med råge.

– Vi har satsat mycket mer på marknadsföring i år. Genom reklamfilm, kampanjer och sociala medier, säger Gustav Wickström.

Eleverna samlar in pengar genom att anordna en gala där entrépengarna går till Musikhjälpen, men även genom att sälja bilder på auktion som bildeleverna skapat. Dessutom har man startat en digital insamlingsbössa för Musikhjälpen. I år kan de som startar en digital bössa välja att göra det till en tävling, vilket Jennyhjälpen valt att göra. Skänker man mer än 50 kronor är man med och tävlar om en trerätters middag på elevrestaurangen.

– Vi lärare tycker att det här är skitroligt. Vi blir engagerade tillsammans, lärare och elever. Det är mycket jobb, vi satsar på det här. Vi gör många riktiga projekt, det blir en helt annan motivationsmotor då. I ett sånt här projekt får vi in många olika ämnen. Det är samhälle, historia, produktionsteknik, kommunikation, teater och så vidare, säger Ingela Fyreskär.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.