Emma vill öka tryggheten – startar Tjejskjutsen

Tjejskjutsen är till för att hjälpa tjejer som känner sig otrygga när de är på väg hem. Det är tjejer som hjälper tjejer med skjuts, telefonkontakt eller som promenadkompis.
Publicerad 14 januari 2020
Foto: Privat, Pixhill

Det kan för många tjejer och kvinnor kännas otryggt att gå hem på kvällen. För att öka tryggheten startade Emma Andersson Facebookgruppen ”Tjejskjutsen Kalmar”.

– Den är till för att tjejer och kvinnor ska kunna känna sig trygga. Hela idén är att tjejer ska kunna hjälpa varandra. Det finns flera stycken liknande tjejgrupper, men jag har inte sett någon här i Kalmar. Det är en stor stad med mycket folk. Saker man inte vill ska hända kan hända överallt, säger initiativtagaren Emma Andersson.

Medlemmarna i gruppen kan skriva inlägg där de berättar hur de kan vara till hjälp under kvällarna.

– De kan vara tillgängliga genom att hjälpa till med skjuts, vara en promenadkompis eller ha telefonkontakt med tjejer och kvinnor som behöver ta sig hem tryggt. Jag hade velat att det funnits när jag var yngre.

Vad har du fått för respons hittills?

– Bara positiv! Det är många som lägger till sig som medlemmar i gruppen hela tiden. Folk har skrivit att det är ett bra initiativ.

I skrivande stund har gruppen 130 medlemmar.

Tjejskjutsen Kalmar

Tjejskjutsen Kalmar är endast till för de som kan identifiera sig som kvinna/tjej. Det gäller både de som skjutsar, är tillgängliga som telefonkontakt och är promenadkompis.

Gruppen är till för den känner sig otrygg och är på väg hem. Det handlar alltså inte om en gratis skjuts för att man festar.

Tjejskjutsen Kalmar är alltid gratis.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.