En femte person smittad i länet

Det senaste fallet handlar om en man i 30-årsåldern som fått symtom efter en resa till Österrike. Mannen vistas i hemmet med förhållningsregler och skyddsplikt för att inte smitta andra. Det har inletts en kontaktspårning.
Publicerad 13 mars 2020

Det finns nu totalt fem fall i Kalmar län, samtliga har smittats under en resa i Italien eller Österrike.

Under veckan har nya nationella rekommendationer kommit som Region Kalmar län följer.

– I korthet innebär det att provtagning och karantänsättning av personer utan symtom inte sker. Och det gäller oavsett om man varit i kontakt med någon smittad eller inte, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Det innebär att personer som tidigare satts i karantän utan att ha symtom kommer att få klartecken att gå till jobbet igen.

Blir man sjuk ska man stanna hemma. Blir man sämre och känner att egenvård inte räcker ska man ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning och inte komma till hälsocentralen eller akutmottagningen.

När man känner sig frisk ska man stanna hemma ytterligare minst två dygn innan man går till jobbet eller skolan.

Region Kalmar län betonar att man inte ska besöka äldre om man känner sig det minsta sjuk.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.