GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”En fråga om livskvalité”

I förra veckan delade Kalmar kommun ut Årets Klimatpris 2020. Samma dag togs också beslut om att dela ut året första miljöpeng till sex olika projekt. Dessutom presenterades en unik handlingsplan för god vattenstatus.
– Jag vågar påstå att vi är först i Sverige med en sådan här plan, kommenterar Anna Thore, ordförande i vatten- och miljönämnden.
Anna Thore, ordförande i vatten- och miljönämnden för Kalmar kommun, är stolt över den handlingsplan som nämnden nu har presenterat. – Vi jobbar i en ganska hög takt redan nu.
Anna Thore, ordförande i vatten- och miljönämnden för Kalmar kommun, är stolt över den handlingsplan som nämnden nu har presenterat. – Vi jobbar i en ganska hög takt redan nu.

Miljöpengen kommer att delas ut tre gånger i år och denna första utdelningen för året omfattade totalt 278 000 kronor som delas ut till sammanlagt sex projekt, såväl små som stora projekt, från en enstaka miljöcykel till skräpplockning till stora betesmarker och mångfaldsprojekt.

– Det känns bra att de som ansökt om miljöpengen verkligen har tänkt till och lämnat in riktigt bra ansökningar. Mönsterprojekt, kul att människor tar incitamentet och gör något riktigt bra.

Miljöpengen kommer att delas ut två gånger till under 2020 och kan sökas av lokala utvecklingsgrupper såsom sockenråd, byalag, samhällsföreningar, föreningar eller andra intressegrupper, ej företag eller privatpersoner och kan sökas till kostnader för åtgärder och projekt som är miljöförbättrande. Målsättningen är att stärka lokalt engagemang och utveckling för en hållbar miljö.

Unik plan för vattenstatus

Vatten- och miljönämnden har nu också skickat ut en remiss om den nya handlingsplanen för god vattenstatus och ambitionsnivån är hög.

– Jag vågar påstå att vi är först i Sverige med en sådan här handlingsplan. Vi påbörjade arbetet för några år sedan i Kalmarsundskommissionen. Då upprättades de första planerna. Nu har vi också lagt till god kemisk status och kvantitativ status vilket även omfattar vattenvolymer, vattenbildning och kemiska gifter, berättar Anna Thore.

Kalmar kommun ska fortsätta sitt redan påbörjade arbete och göra vattenstatusen ännu bättre genom att få vattnet som är väldigt stressat att lugna ner sig genom exempelvis våtmarker.

"Det här är ingen quick fix” säger Anna Thore om handlingsplanen för bättre vattenstatus.
"Det här är ingen quick fix” säger Anna Thore om handlingsplanen för bättre vattenstatus.
Foto: Renate Foks

– Det här är ingen quick fix, det handlar om att få vattnet att stanna kvar i naturen och sippra ner i grundvattnet. Det gäller att låta naturen få tid på sig, våtmarker är som vattnets eget spa, beskriver Anna Thore.

– Det här kräver god samverkan med markägare, det är inget Kalmar kommun kan göra på egen hand, Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun.

”En fråga om livskvalité”

Målsättningen är hög, att nå EU:s beting när det gäller kväve och fosfor till 2027.

– På kvävesidan tror vi att vi kan nå EU:s beting, men på fosforsidan ser vi att vi kan nå upp till 70% av betinget. Därefter krävs det fler åtgärder. Men vi jobbar i en ganska hög takt redan nu, så nästa kliv blir att ta de sista 30. Men nu säger vi att vi ska sikta på 100% kväve och 70% fosfor, förklarar Anna Tore.

Kalmar kommuns strateg för ekologisk hållbarhet, Sara Gripstrand, förklarar också varför frågan är viktig för hela kommunen.

– Alla vill ha en ren och fräsch Östersjö att bada i, det är en fråga om livskvalité och den här frågan är viktig för alla näringar och invånare.

”Våtmarker är som vattnets eget spa” beskriver Anna Thore.
”Våtmarker är som vattnets eget spa” beskriver Anna Thore.
Foto: Anna Thore

Läs mer