Annons

Fall av covid-19 på vårdboende och inom hemtjänsten i Kalmar

På torsdagseftermiddagen rapporterar Kalmar kommun att en omsorgstagare som bor på ett vård- och omsorgsboende i kommunen har testats positiv för covid-19.
Publicerad 30 april 2020

‒ Den tillfälliga flytten till evakueringsboendet genomfördes redan samma dag som vi fick bekräftat att personen var smittad. Flytten är viktig för att minska risk för ytterligare smittspridning på det aktuella vård- och omsorgsboendet, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande,.

Under väntan på provsvar har omsorgstagaren varit isolerad. Medarbetarna på boendet har använt full skyddsutrustning efter att misstänkt smitta identifierades av sjuksköterska.

Annons

‒ I nuläget finns ingen ytterligare konstaterad smittad omsorgstagare på boendet. Närmast berörda är informerade, säger Mattias Ask.

Man har dessutom utfört ytterligare provtagningar på omsorgstagare, och några provsvar har visat på bekräftad smitta av covid-19. Ett fåtal av dessa omsorgstagare har flyttat in på evakueringsboendet i Björkenäs.

‒ Från och med imorgon, den 1 maj, kommer boendet att vid behov kunna ta emot ytterligare omsorgstagare, säger Mattias Ask.

‒ Vi förstår att många är oroliga och söker enhetschefer och kontaktpersoner på både boende och i hemtjänsten nu. Vi jobbar för fullt men hinner tyvärr inte prata med alla. Vi tar såklart personlig kontakt med anhöriga till omsorgstagare som har bekräftad smitta, säger Mattias Ask.

Samtidigt är det ett ansträngt läge för vissa enheter.

‒ Personalbemanningen är ansträngd, men fortfarande under kontroll. Vi ser att vissa enheter har det väldigt tufft med en hög korttidsfrånvaro, något vi arbetar för fullt med att lösa, säger Mattias Ask.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons