FHM: ”Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor”

På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.
Publicerad 17 mars 2020
Foto: Lena Katarina Johansson

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i världen och främst i Europa. I Sverige har hittills drygt 1 000 personer bekräftats smittade av sjukdomen, och det finns tecken på samhällsspridning i framför allt Stockholmsområdet.

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer över 70 år ska begränsa sina nära kontakter med andra så långt det är möjligt de närmsta veckorna. Det innebär att man helst ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

– Och nu har vi en period när man inte ska träffa sina gamla släktingar om det inte är helt nödvändigt. Den som har symtom ska definitivt inte göra det, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

De uppmanar även arbetsgivare att låta anställda arbeta hemifrån om det är möjligt. Det skulle enligt Folkhälsomyndigheten ha en viss dämpande effekt på spridningen och därmed avlasta sjukvården.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.