Fick försenad diabetesdiagnos – fick vårdas på sjukhus

Chefläkare inom primärvården har gjort en anmälan enligt lex Maria efter avsaknad av tydlig diagnos som försenade diabetesbehandling.
Publicerad 5 maj 2020
Foto: Mostphotos

Det rör sig om en 29-årig man som besökte sin hälsocentral med symtom som kunde stämma in på diabetes. Den första provtagningen visade ett måttligt förhöjt blodsockervärde och läkaren rekommenderade kontakt med diabetessköterska för uppföljning och livsstilsråd. Dock sattes aldrig en tydlig diagnos.

Ett internt meddelande lämnades från läkaren till sjuksköterskan men någon kontakt från hälsocentralen följde inte förrän patienten själv tog kontakt igen efter cirka sex månader. Då var blodsockervärdet kraftigt förhöjt och det behövdes en tids inneliggande vård och insulinbehandling för att stabilisera sjukdomen.

Fördröjningen med att meddela diagnos och inleda behandling har inneburit en risk för komplikationer av kraftigt förhöjt blodsocker. Det hade troligen inte uppkommit om behandling inletts i anslutning till det första besöket.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.