Annons

Fler stödåtgärder för kommunens företagare

Sedan tidigare har Mörbylånga kommun beslutat om ett nio punkter långt åtgärdspaket för näringslivet. Nu presenteras ytterligare stödåtgärder.
Publicerad 21 april 2020
Ann Willsund, Matilda Warenfalk och Peter Marklund
Ann Willsund, Matilda Warenfalk och Peter MarklundFoto: Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun, tillsammans med Ölands kommunalförbund och Mörbylånga bostad, presenterar på tisdagen ytterligare åtgärder för att stötta lokala företag.

– Vårt lokala näringsliv är enormt viktigt för oss i Mörbylånga kommun. Vi hoppas att våra sedan tidigare införda åtgärder och de nya som vi nu presenterar ska vara en hjälp på vägen för våra företag att fortsätta leva och utvecklas, även efter coronapandemin, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Annons

Gymnasieelever har haft möjlighet att äta take away-luncher från anmälda restauranger i kommunen. Nu är det klart att elevluncherna förlängs till sommarlovet. Det kommer dessutom att vara möjligt att köpa med sig lunch för flera dagar i rad, vilket gynnar ungdomar som har svårt att ta sig till och från en restaurang.

Från och med vecka 17 kommer gymnasieelever i ytterområdena att kunna hämta lunch från skolmatsalarna i Glömminge, Gårdby och Alunskolan.

Man har dessutom beslutat om att ge stöd till företag i kommunen som kan påvisa att de drabbas av den rådande pandemin och effekterna av åtgärder som görs för att förhindra smitta. Det innebär att företag kan få kommunala avgifter, exempelvis tillsynsavgifter, va-avgifter eller avgifter för tillstånd reducerade eller i vissa fall helt borttagna under 2020.

– De företag som kan ansöka om detta stöd är företag som är etablerade i Mörbylånga kommun genom att ha sitt huvudkontor eller ett fast kontor, försäljningsställe, lager eller liknande i kommunen. För att få en reducering eller att avgifter helt tas bort krävs att företaget dels ansöker om detta hos kommunen och dels att företaget kan visa att det verkligen har fått en lägre omsättning under den period som man söker för jämfört med föregående år, säger Peter Marklund, näringslivschef.

Mörbylånga bostads AB kommer att erbjuda företag som hyr lokaler av bolaget en hyressänkning med 25 procent i tre månader. Beslut om detta tas från fall till fall.

Mörbylånga kommun presenterar följande åtgärder

1. Gymnasieluncherna förlängs fram till sommarlovet och elever som har problem med transport kan köpa med sig luncher för flera dagar framåt.

2. Skolmatsalarna i Glömminge, Gårdby och Alunskolan öppnas upp för gymnasieelever som bor i ytterområdena.

3. Företag som drabbas av pandemin och åtgärderna för att begränsa smittspridning kan ansöka hos kommunen om att få kommunala avgifter, exempelvis tillsynsavgifter, va-avgifter eller avgifter för tillstånd reducerade eller i vissa fall helt borttagna under 2020. Stöd ska kunna lämnas för längre eller kortare perioder beroende på det enskilda företagets situation.

4. Avgifter gällande myndighetsutövning så som tillsyn enligt Lagen om skydd mot olyckor och tillsyn och tillstånd enligt Lagen om brandfarliga och explosiva varor, skjuts fram till hösten 2020.

5. Avgifter för felaktiga automatlarm kommer att debiteras först i höst.

6. Mörbylånga Bostads AB kommer att erbjuda företag som hyr lokaler av bolaget en hyressänkning med 25 procent i tre månader. Detta är ingen generell åtgärd utan en möjlighet för företag i behov att i samråd med MBAB få till en hyressänkning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons