Folkhälsomyndigheten höjer risknivån för spridning av coronaviruset

Publicerad 2 mars 2020

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat riskbedömningen för coronaviruset i Sverige. Risken för att upptäcka nya fall i Sverige bedöms som mycket hög och risken för allmän spridning i landet bedöms som måttlig. Bedömningen utgår från en femgradig skala där risknivåerna anges som mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög.

Den nya bedömningen beror främst på att flera länder i Europa upptäckt fall som smittats i norra Italien och Iran den senaste veckan.

Den senaste statistiken från Världshälsoorganisationen WHO visar att spridningen i Kina fortsätter, men att ökningen i landet har avtagit. Förutom Kina är det framförallt i Sydkorea, Iran och Norra Italien som det förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning. Utöver dessa har mindre utbrott konstaterats i bland annat Tyskland och Frankrike.

– Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och vi uppdaterar kontinuerligt våra bedömningar utifrån läget. Vi har beredskap för att situationen kan ändras, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I Sverige har omkring 1 000 prover analyserats, 14 fall har varit positiva.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.