Folkhälsomyndigheten vill stoppa sammankomster med mer än 500 personer

Publicerad 11 mars 2020

Folkhälsomyndigheten begär att allmänna sammankomster med mer än 500 personer tills vidare inte bör hållas. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen.

Eftersom det finns tecken på att det nya coronaviruset sprids i det svenska samhället anser Folkhälsomyndigheten att man inte får sammankomster med mer än 500 personer i Sverige. Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen där ett stort antal människor, från olika delar av landet och omvärlden, samlas på en och samma plats. Det gäller exempelvis idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Till Sveriges Radio meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens uppmaning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.