Förbättring av hälso- och sjukvården

Enligt Socialstyrelsens senaste rapport Öppna jämförelser står sig Region Kalmar län väl i förhållande till landet i stort, bland annat när det gäller tillgänglighet och samverkan.
Publicerad 26 februari 2020

Rapporten visar en stor förbättring över tid inom svensk hälso- och sjukvård, det gäller även Region Kalmar län som dessutom placerar sig bland de allra främsta i riket.

– Områden med särskilt starka resultat i vår region är framför allt ekonomi, förtroende, tillgänglighet och hållbarhet. Resultaten när det gäller överbeläggningar och utlokalisering är bäst i riket, liksom antalet utskrivningsklara på sjukhus och väntetider till särskilt boende. Det är områden som vi haft stort fokus på och det är såklart glädjande att se att det ger resultat, Karl Landergren, hälso- och sjukvårdsrådgivare vid Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

När invånarna själva bedömer tillgången till hälso- och sjukvården visar Region Kalmar län det bästa resultatet i landet. Vid akutbesök är tiden till en läkarbedömning tredje kortast i riket.

Dessutom ses goda resultat med positiv utveckling över tid inom området kvalitet. Bland annat är resultatet av återinskrivningar bland äldre, läkemedelsbehandling av äldre och trycksår i sluten vård bättre än landet i övrigt. Däremot är resultaten sämre när det gäller återfrakturer, återkommande slutenvård i livets slutskede samt för dödlighet i stroke och hjärtinfarkt.

– Det viktiga med jämförelser är att de kommer till användning i förbättringsarbete. Det är först när jämförelserna hjälper oss att nå bättre resultat i våra vårdmöten som nyttan nås. Att kunna jämföra sig med de bästa i landet är en sporre i det arbetet, säger Karl Landergren.

Fakta Öppna jämförelser

Öppna jämförelser finns för flera områden inom hälso- och sjukvården. De riktar sig främst till tjänstemän och beslutsfattare i kommuner och regioner samt till politiker på olika nivåer.Uppföljningen är kopplad mot indikatorer för god vård och syftar till att ge svar på sex övergripande frågor om svensk hälso- och sjukvård:

• Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården?'

• Är hälso- och sjukvården hållbar?

• Har vi tillgång till hälso- och sjukvård när vi behöver?

• Hur väl bidrar hälso- och sjukvården till att hålla oss friska?

• Hur är kvaliteten i hälso- och sjukvården vi får?

• Blir vi friskare och lever längre?

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.