Annons

Fortsatta konkurser men viss avmattning

Statistik visar att antal konkurser förhållandevis har mattats av.
Publicerad 22 april 2020
Foto: Sirinarth Mekvorawuth / Mostphotos

UCs konkursstatistik för 1-21 april 2020 visar på fortsatta konkursansökningar. Konkurser inom detaljhandeln och partihandeln spås öka med 68 respektive 74 procent i april. Värst är det inom hotell- och restaurangbranschen där konkurserna beräknas öka med 200 procent i jämförelse med april 2019.

Men nu när april går mot sitt slut visar ny statistik att antal konkurser förhållandevis har mattats av. Den höga konkurstakten i börja av april har planats ut mot slutet av månaden.

Annons

– Inledningsvis i april såg vi kraftiga konkursökningar i flera segment, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen. Vi hade en kraftig utslagning av bolag efter påsk. Den utvecklingen fortsätter denna vecka, men ökningstakten ligger still. Många av bolagen hade det kämpigt redan före pandemin. Kanske ser vi en lättnad när uteserveringarna öppnar och vissa restauranger ställer om till hemleverans och nya koncept. Kunderna är vana vid att äta restaurangmat, framför allt i storstäderna, och de allra flesta har intakta inkomster. Parallellt hjälper permitteringar och stödpaket för en del restauranger. Detta till trots är vår analys att vi kommer att fortsätta se ökat antal konkurser framöver, kommentarer Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

UC:s extra konkursstatistik baseras på konkurser som inrapporterats under perioden 1-21 april 2020, jämfört med 1-30 april 2019.

Totalt sett väntas 3,6 bolag per dag att gå i konkurs inom hotell- och restaurangbranschen, jämfört med 1,2 bolag i konkurs under april 2019. Inom detaljhandeln väntas 3 bolag per dag att gå i konkurs, jämfört med 1,8 bolag per dag under april 2019. Inom partihandeln väntas 2 bolag per dag att gå i konkurs jämfört 1,2 bolag per dag i med april 2019.

Statistiken är en uppskattning på den fortsatta konkursutvecklingen inom hotell- och restaurangbranschen samt transportbranschen baserat på hur takten ser ut just nu.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons