Fredagen startar på apberget

I Varvsholmens nya Kontorskollektiv samlas medlemmarna vissa fredagar för en gemensam frukost i restaurangen följt av ett föredrag på det så kallade apberget. Vid senaste frukost berättade designduon John Sävésjö och Johan Vilestål, båda nyanställda projektledare på Tengboms, om hur de arbetar i sin designprocess.
Publicerad 7 februari 2020
bild 1/4
John Sävesjö, Joel Friberg, Kifab, Johan Vilestål och Fredrik Genberg på Tengbom.
Frukostfredag i Kontorskollektivet som drivs av Kifab.
Kontorskollektivets lokaler ligger i nära anslutning till Jonas Mat & Event som dukade upp den frukostbuffé denna fredagsmorgon.
På det så kallade ”Apberget” höll sedan designduon John och Johan en föresläning under rubriken ”Vad är snyggt och vad är fult?”
John Sävesjö, Joel Friberg, Kifab, Johan Vilestål och Fredrik Genberg på Tengbom.
Frukostfredag i Kontorskollektivet som drivs av Kifab.

John Sävésjö och Johan Vilestål är designduon som bland annat skapat och designat det nya Kontorskollektivet på Varvsholmen. Kontorskollektivet är en kreativ mötesarena och ett coworkingspace i Kalmar och drivs av Kifab.

Efter den inledande frukosten höll designduon John och Johan en föreläsning. Duon är vinnare av svenska designpriset 2018 och vann en tredjeplats 2019 och föreläsningen hölls i den delen av kontorskollektivet som kallas för "Apberget”. Under drygt en halvtimme berättade de om hur deras arbetsprocess ser ut och hur de undviker att fastna i fällan kring vad som är snyggt och vad som är fult.

– Det är det vanligaste vi får höra från våra kunder i startskedet, vad de tycker är snyggt respektive fult. Men vi vill skapa ett koncept som fokuserar på vilken upplevelse vi vill skapa. Det är inte vi, eller vem, som bestämmer, utan vad. Design för oss löser ett problem eller svarar på en fråga, berättade duon och fortsatte.

– Det innebär också att vi har konceptet färdigt innan vi genomför, vi skjuter inte från höften utan vi kalibrerar siktet.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.