Futsal tar Kalmar med storm

Sedan två år tillbaka sänds Svenska Futsalligan på Eurosport vilket har bidragit till ett ökat intresse för sporten som stadig växer i Sverige. Vi träffade FC Kalmars tränare Mikael Kullman Larsson och spelaren Zana Eliassi för att ta reda på vad som gör intresset för sporten så stort.
Publicerad 5 februari 2020
Taktikgenomgång under en av säsongens matcher i Kalmar Sportcenter. Sasha Sjanic instruerar sina spelare inför den avgörande halvlek.
Taktikgenomgång under en av säsongens matcher i Kalmar Sportcenter. Sasha Sjanic instruerar sina spelare inför den avgörande halvlek.Foto: Mehdi Barakat

Futsal är en av landets snabbast växande sporter, både på herr- och damsidan, och nu på söndag den 9 februari spelar FC Kalmar sin sista inomhusmatch för säsongen, där de möter Falcao FC Stockholm. Inför matchen ligger laget tvåa i tabellen och har snittat runt 600 personer i publiken under sitt första år i division 1.

– Det blir en spännande match där vi har revansch att hämta mot Falcao. Vi tror på stort stöd från publiken som det brukar vara och hoppas att så mycket folk som möjligt kommer så vi tillsammans kan avsluta denna fantastiska debutsäsong vi haft i FutsalEttan, säger Zana Eliassi.

– I helgens match blir det gratis entré för alla, en krona per person. Det är möjligt tack vare att vi får mycket stöttning från sponsorer, företag och många som vill vara med på resan. Målet är att slå publikrekord i helgen, berättar Mikael Kullman Larsson och Zana Eliassi, tränare respektive spelare i klubben.

En futsal-match i Kalmar Sportcenter kan närmast beskrivas som ett evenemang och en upplevelse.

– Vi jobbar mycket på att skapa en härlig känsla och våra speakers är grymma på att få igång publiken, beskriver Zana Eliassi.

Inför varje match släcks idrottshallen ner och lagen gör entré med intåg under hög musik.

– Det blir en show i sig och när matchen sen drar igång är det fart och fläkt och mycket i spelet, beskriver Mikael Larsson.

– Vi får höra av de andra lagen att de tycker det ska bli trevligt att komma till Kalmar och spela med den inramningen och arrangemanget vi har, berättar Zana.

För en lekman kan futsal beskrivas som en variant av inomhusfotboll, men Mikael och Zana är överens:

– Futsal och fotboll är två helt olika sporter. Det är så pass stora skillnader i regler och spelformer, med olika kvalitéer. I futsal finns det utrymme för andra kvalitéer och fysik än i fotboll. Här är det mycket mer teknik och taktik på små ytor, förklarar Mikael Kullman Larsson.

En futsalmatch består av två halvlekar om 20 minuter, och det är effektiv speltid vilket gör att domaren blåser av ofta. Bollen måste också sättas i spel inom fyra sekunder och domaren räknar sekunderna med ena handens fingrar. Resultatet brukar bli matcher med högt tempo och många mål.

– Det är ytterst sällan det blir 0-0 i en futsalmatch. Men vi hade faktiskt en halvlek som det stod 0-0 efter härom veckan. Men sen gjorde vi sju mål i andra halvlek, berättar duon.

Även om olikheterna mellan fotboll och futsal är tydliga, ligger de så pass nära varandra att spelarna ofta är aktiva inom båda sporterna.

– Vi har många spelare som spelar fotboll i andra lokala föreningar och vi har ett mycket gott samarbete mellan föreningarna, det uppskattar vi mycket, säger Mikael Kullman Larsson.

Framåt jobbar klubben för att starta minst ett damlag och ett juniorlag inom futsal.

– Vi vill gärna få ihop ett damlag snart och ett U17-lag för att trygga återväxten i a-laget. Det vi upplever som mycket positivt är att många av de ungdomar som antingen sett oss spela eller har provat på sporten, gärna vill komma tillbaka, berättar Mikael Kullman Larsson.

Förra helgen arrangerades för övrigt regionslutspel i futsal-SM i nya Kifab Arena där bland annat lag från IFK Kalmar och IFK Berga hade kvalat in, och FC Kalmars målsättning är hög.

– Målet är att få till en landskamp i futsal i Kalmar. Det spelades en landskamp i Karlskrona nyligen som lockade över 1000 personer, och då har de inte ens något eget futsal-lag i Karlskorna än, konstaterar Mikael och Zana.

Vad är futsal?

• Futsal grundades 1930 av idrottsprofessorn Juan Carlos Ceriani i Uruguay.

• Varje lag har fem spelare på planen, en målvakt och fyra utespelare.

Ordet FUTSAL används internationellt och kommer från en sammansättning av de spanska och portugisiska orden för fotboll; Futbol/Futebol och det spanska ordet för hall Sala.

• Första VM i futsal arrangerades i Sao Paulo, Brasilien 1982. 1989 integrerades sporten under FIFA:s organisation.

• Idag spelas futsal över hela världen, där länder som Spanien, Brasilien och Portugal toppar rankingen.

• 2012 startade SvFF det första herrlandslaget i futsal.

• 2014 startar ett nationellt seriespel - Svenska Futsalligan (SFL).

• 2016 presenterades det första flicklandslaget i futsal (U17) som spelar sina första matcher.

• 2018 startas damlandslaget upp.

• Futsal har idag 150 000 registrerade utövare i Sverige, en siffra som ständigt växer.

bild 1/9
Natali och Maria Khatehapuritze tillsammans med Lina Odengard.
FC Kalmar har snittat över 600 personer under säsongens inomhusmatcher.
Publiken är på helspänn när FC Kalmar närmar sig straffområdet.
Lawin Eliassi, Azhin Palanijafi och Chiman Eliassi.
Klackledaren Elias Follin och Aryan Eliassi.
IFK Kalmar 08 var på plats för att heja på sitt hemmalag.
Domartrion gör sig redo inför matchen.
Natali och Maria Khatehapuritze tillsammans med Lina Odengard.
Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.