Annons

Fyra patienter på intensiven ligger i respirator

På fredagen meddelade Region Kalmar län att det är 46 bekräftade fall i länet, 23 av dessa vårdas på sjukhus, varav fyra på intensivvårdsavdelningen.
Publicerad 3 april 2020

– Det är som ni förstår bara toppen av ett isberg. Jag är övertygad om att det pågår en långsam samhällsspridning i andra delar av länet som vi inte har fångat in hittills, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Alla fyra personers som vårdas på intensivvårdsavdelningen ligger i respirator.

– Det är fyra i dagsläget och vi kan kraftigt öka om behovet uppstår. Det är en stegvis ökning av patienter vi vårdar. Vi är väl förberedda på den ökningen, säger säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

I veckan bekräftade Region Kalmar län att personal och patienter blivit smittade på Länssjukhuset i Kalmar.

– Vi håller på med smittspårningen. Det är fler patienter än vårdpersonal som drabbats. Jag kan bekräfta att det inte är på en intensivvårdsavdelning och inte på en covid-19-avdelning. Mycket mer detaljer kan jag inte lämna med anledning av personal- och patientsekretess, säger Lisa Labbé Sandelin.

Det finns misstanke om att antalet smittade på avdelningen har ökat.

– Vi har några misstänkta fall, men jag vet inte om de är bekräftade.

Västerviks sjukhus har i veckan tagit emot sina två första covid-19-patienter.

– De togs emot under gårdagen. Om behov uppstår skulle vi kunna ta emot patienter även i Oskarshamn.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist vill betona att akutverksamheten pågår som vanligt.

– Jag vill poängtera att akutverksamheten pågår precis om vanligt. Vi vill vara tydliga med att man ska undvika vård vid förkylningssymtom, men är man akut sjuk ska man söka vård precis som vanligt. Vi har samma kapacitet som tidigare.

Annons

Har vårdpersonal börjat använda skyddsmasker i större grad än munskydd och visir?

– Det finns olika varianter av masker som används, säger Lisa Labbé Sandelin.

Är det även masker som inte är CE-märkta men som får användas i nuläget?

– Mig veterligt används de inte i praktikern i dagsläget. Däremot används så vitt jag vet andra typer av skyddsmasker som är CE-märkta. Men vi har god tillgång på skyddsmask 90 och kommer det att behövas kommer vi att använda dem. Vi vet att de uppfyller de faktiska kraven på skyddsutrustning även om de inte har just den här märkningen, säger Johan Rosenqvist.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons