Annons

Giftinformationscentralen varnar – barn berusar sig med muskotnöt

Giftinformationscentralen har under april månad sett en ökning av överdoseringsfall med muskot. Det är främst tonåringar som använt muskot i syfte att bli berusad – en trend som blivit viral på sociala medier.
Publicerad 23 april 2020

Den senaste månaden har Giftinformationscentralen fått en ökning av förfrågningar gällande överdoser av muskotnöt från både allmänhet och sjukvård. Det är framförallt frågor gällande överdoser hos tonåringar.

- I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade "nutmeg challenge". Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.

Annons

Därför vill Giftinformationscentralen nu uppmärksamma allmänheten om problematiken och starkt avråda missbruk av muskot i berusningssyfte.

Muskot är en krydda som vanligtvis brukas i mycket små mängder. I större doser kan muskotnöten ge berusningssymtom och hallucinationer. Risken är att man drabbas av hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan bli så pass allvarliga att det krävs sjukvård.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons